Italijanska kulinarika

Učenje italijanščine je vedno povezano s pogovori o hrani, saj je Italija dežela za sladokusce. Italijani uživajo ob dobri hrani, znajo ujeti svoj trenutek, pa naj bo to ob kavi, aperitivu, testeninah, čudovitih sladicah, tartufih

Bogastvo za tartuf

Tartuf je zaradi svojega izjemnega okusa, aromatičnosti in ne nazadnje tudi cene, ki gre včasih v neznanske višave, nedvomno kralj med gobami. Preberite več.

 

Dežela za sladokusce

Obisk Italije je neizogibno povezan tudi z okušanjem vseh mogočih kulinaričnih dobrot. Že tradicionalno italijansko kosilo je sestavljeno iz več hodov. Preberite več.

 

Dober tek po rimsko!

Rim je bil prestolnica kulinaričnih užitkov že od antičnih časov. Iz vrste »greha vrednih« jedi smo izbrali nekaj najbolj značilnih … Preberite več.

 

Katero oljčno olje imate najraje?

Italija je ena od največjih proizvajalk oljčnega olja na svetu – v Italiji letno dozori več kot 20 odstotkov vseh oliv na svetu, pred njo je zgolj še Španija. Preberite več.

 

L’apericena – aperitiv ali večerja?

Za Italijane je večerna pijača s prijatelji vedno pomenila družaben dogodek, v zadnjem času pa je ta običaj prerasel v edinstveno kulinarično doživetje. Preberite več.

 

Nutella

Bila je pravi hit že od vsega začetka – morda zato, ker so si jo otroci, če so v trgovino s seboj prinesli kos kruha, lahko namazali kar zastonj! Preberite več.

 

Okusni gelato

Prvi gelato naj bi povsem po naključju nastal na dvoru kralja Henrika IV. ob njegovi poroki, danes pa ga strežejo v različnih oblikah; celo v sladkem kruhku ali z jutranjim espresom. Preberite več.

 

Pandoro ali panettone?

Pandoro prihaja iz okolice Verone, idejo zanj pa naj bi slavni slaščičar Domenico Melegatti dobil iz tradicije pripravljanja slaščic, prekritih s tankim slojem čistega zlata. Preberite več.

 

Sladko življenje – La Dolce Vita

Sladoled pa ni edina italijanska sladica, ki razvaja naše brbončice. Panna cotta (smetanova strnjenka) je preprosta sladica (dolce) iz smetane, sladkorja in … Preberite več.

 

Sočna mocarela

Prva kepica mocarele je na italijanskem podeželju (la campagna) nastala pred več kot 500 leti, in sicer v južni Italiji, kjer je bila zaradi tamkajšnjih vročih in sušnih vremenskih razmer precej razvita vzreja bivolov. Preberite več.

 

Testenine in Italijani

Testenine so zelo priljubljena hrana po vsem svetu. Sodeč po rezultatih ankete po priljubljenosti vodijo pred mesom, rižem in celo pico. In zakaj so postale tako priljubljene? Preberite več.

 

Tiramisu

Čeprav je italijanska akademija za kuhinjo za njegovo rojstvo določila leto 1962, ko naj bi ga prvič pripravili, je tiramisu ena najbolj znanih italijanskih slaščic. Preberite več.