Italijanska kulinarika

Učenje italijanščine je vedno povezano s pogovori o hrani, saj je Italija dežela za sladokusce. Italijani uživajo ob dobri hrani, znajo ujeti svoj trenutek, pa naj bo to ob kavi, aperitivu, testeninah, čudovitih sladicah, tartufih

Arancini – sicilijanske riževe kroglice

V Italiji arancine pogosto jedo kot hladno predjed. Riževe kroglice so tudi dobra ideja za samostojen prigrizek ali kot del pogostitve na zabavi. Preberite več.

 

Bogastvo za tartuf

Tartuf je zaradi svojega izjemnega okusa, aromatičnosti in ne nazadnje tudi cene, ki gre včasih v neznanske višave, nedvomno kralj med gobami. Preberite več.

 

Caprese – italijanska torta

Avstrijska princesa naj bi si zaželela sacher torto. Na žalost je tamkajšnji neapeljski kuharji niso znali pripraviti, a so improvizirali, uporabili mandlje in ustvarili torto caprese! Preberite več.

 

Dežela za sladokusce

Obisk Italije je neizogibno povezan tudi z okušanjem vseh mogočih kulinaričnih dobrot. Že tradicionalno italijansko kosilo je sestavljeno iz več hodov. Preberite več.

 

Dober tek po rimsko!

Rim je bil prestolnica kulinaričnih užitkov že od antičnih časov. Iz vrste »greha vrednih« jedi smo izbrali nekaj najbolj značilnih … Preberite več.

 

Fokača – italijanski kruh

Tradicionalna fokača je premazana le z mešanico vode, olja in soli ter ima dodan rožmarin ali kakšno drugo zelišče. Fokačo pa lahko pripravite tudi z drugimi dodatki. Preberite več.

 

Italijani in pravila kuhanja

Če boste na večerji ali kosilu gostili italijansko družino in bi jim radi postregli italijanske jedi, rižote ali pa testenin nikar ne servirajte kot prilogo k mesu. Preberite več.

 

Italijanska vina

Ne glede na to, ali boste jedli pico, morske sadeže ali pa preprosto jed iz testenin, lahko pravo vino hrano povzdigne na povsem drugo raven. Preberite več.

 

Italijanske jedi po ameriško

»Spaghetti and meatballs«: čeprav gre verjetno za najbolj tipično italijansko-ameriško kombinacijo, takšne jedi v Italiji zagotovo ne morete naročiti. Preberite več.

 

Italijanski koktajli

Aperol Spritz je postal popularen v petdesetih letih, ustvarili pa so ga po navdihu mešanja vina z gazirano vodo. Aperol je italijansko žganje, ki se je pojavilo v Padovi leta 1919. Preberite več.

 

Italijanski pesto in njegove zanimivosti

Pesto alla genovese ima značilno zeleno barvo zaradi listov sveže bazilike. Sestavine pa se lahko tudi razlikujejo, med njimi so lahko tudi sušen paradižnik ali različni oreščki … Preberite več.

 

Italijanski siri

Pekorino je pridelan le iz ovčjega mleka, je aromatičen, precej slan in rahlo pikanten sir. Že znate pripraviti testenine Cacio e pepe? Preberite več.

 

Italijanski špageti alla carbonara

Ena izmed teorij pravi, da naj bi prve špagete carbonara pripravili v italijanski restavraciji Osteria delle Tre Corone, kjer naj bi skrivoma sestankovali izdelovalci oglja (il carbone). Preberite več.

 

Kaj zajtrkujejo Italijani?

Če želite zajtrkovati kot pravi Italijani, pojdite v bližnjo kavarno in pri pultu naročite kavo. Ne pozabite, da je jutro edini del dneva, ko se v Italiji pijejo kavni napitki z mlekom. Preberite več.

 

Katero oljčno olje imate najraje?

Italija je ena od največjih proizvajalk oljčnega olja na svetu – v Italiji letno dozori več kot 20 odstotkov vseh oliv na svetu, pred njo je zgolj še Španija. Preberite več.

 

L’apericena – aperitiv ali večerja?

Za Italijane je večerna pijača s prijatelji vedno pomenila družaben dogodek, v zadnjem času pa je ta običaj prerasel v edinstveno kulinarično doživetje. Preberite več.

 

Limoncello – italijanski liker

Limoncello se ne prileže le po večerji, temveč je postal priljubljena sestavina v različnih koktajlih, sladoledu  ali drugih sladicah. Preberite več.

 

Na večerjo k Italijanom

Po končani večerji ne vstajajte in ne pospravljajte umazanih krožnikov in kozarcev, saj s tem svojega italijanskega gostitelja lahko spravite v zadrego ali celo užalite. Preberite več.

 

Nenavadne italijanske jedi

Sanguinaccio dolce je čokoladna krema, ki jo sestavljajo klasične sestavine čokolada, mleko, rozine in sladkor ter prašičja kri, ki marsikoga odvrne, da bi poskusil to sladico. Preberite več.

 

Njoki po italijansko

Priprava njokov ni zapletena, v Italiji pa skoraj v vsaki pokrajini to priljubljeno jed pripravljajo malo drugače. Preberite več.

 

Nutella

Bila je pravi hit že od vsega začetka – morda zato, ker so si jo otroci, če so v trgovino s seboj prinesli kos kruha, lahko namazali kar zastonj! Preberite več.

 

Okusni gelato

Prvi gelato naj bi povsem po naključju nastal na dvoru kralja Henrika IV. ob njegovi poroki, danes pa ga strežejo v različnih oblikah; celo v sladkem kruhku ali z jutranjim espresom. Preberite več.

 

Ossobuco – lombardska specialiteta

Izraz ossobuco ali osso buco je sestavljen iz dveh besed. Ime nam pove, da gre za kost telečje krače, iz katere so odstranili kostni mozeg, pri čemer je v kosti ostala luknja. Preberite več.

 

Panna cotta – italijanska sladica

Ste že poskusili katero od zanimivih kombinacij panakote kot npr. s kavo? Strjenko lahko postrežete v kozarcu ter ji dodate ledeno kavo in stepeno sladko smetano. Preberite več.

 

Pandoro ali panettone?

Pandoro prihaja iz okolice Verone, idejo zanj pa naj bi slavni slaščičar Domenico Melegatti dobil iz tradicije pripravljanja slaščic, prekritih s tankim slojem čistega zlata. Preberite več.

 

Parrozzo – italijanski božični kolač

Luigi D’ Amico je kolač poimenoval parrozo in povabil pesnika Gabriela d’Annunzia na degustacijo. Pesniku je bil kolač očitno tako všeč, da mu je v čast sestavil pesem. Preberite več.

 

Panzerotti – okusni italijanski žepki

Najprej si pripravimo testo, ki ga oblikujemo v 30 kepic, ki jih pustimo vzhajati. Medtem pripravimo nadev. Na malo olivnega olja v vroči ponvi pokuhamo pasiran paradižnik. Preberite več.

 

Sladko življenje – La Dolce Vita

Sladoled pa ni edina italijanska sladica, ki razvaja naše brbončice. Panna cotta (smetanova strnjenka) je preprosta sladica (dolce) iz smetane, sladkorja in … Preberite več.

 

Sočna mocarela

Prva kepica mocarele je na italijanskem podeželju (la campagna) nastala pred več kot 500 leti, in sicer v južni Italiji, kjer je bila zaradi tamkajšnjih vročih in sušnih vremenskih razmer precej razvita vzreja bivolov. Preberite več.

 

Testenine in Italijani

Testenine so zelo priljubljena hrana po vsem svetu. Sodeč po rezultatih ankete po priljubljenosti vodijo pred mesom, rižem in celo pico. In zakaj so postale tako priljubljene? Preberite več.

 

Testo za pico, kot ga pripravljajo v Italiji

Italijani so predlagali, da bi z zakonom določili sestavine avtentične tradicionalne italijanske pice. Vprašanje pa je, ali je to v interesu velikih prehranskih podjetij … Preberite več.

 

Tiramisu

Čeprav je italijanska akademija za kuhinjo za njegovo rojstvo določila leto 1962, ko naj bi ga prvič pripravili, je tiramisu ena najbolj znanih italijanskih slaščic. Preberite več.

 

Zabaione – italijanska sladica

Po drugi teoriji naj bi italijansko kremo prvi pripravil kapitan Emiliano Giovanni Baglioni, ki se je s svojo vojsko na začetku 16. stoletja znašel v stiski, saj jim je primanjkovalo hrane. Preberite več.