O Italiji

Italija ima skoraj 61 milijonov prebivalcev, kar jo na lestvici najbolj poseljenih evropskih držav uvršča na peto mesto. Za vas smo pripravili nekaj zanimivih prispevkov o Italiji, italijanskih pokrajinah, kot je Toskana in italijanskih mestih, kot je Torino.

Zanimivosti o Italiji

Ali ste vedeli, da znotraj Italije obstajata še dve neodvisni državi, San Marino in Vatikan, prva pa je tudi najstarejša republika na svetu (301 n. št.)? Preberite več.

 

Bologna – mesto znanja

Mirno mesto z majhnimi trgovinami in kavarnami krasijo srednjeveška arhitektura in starodavne stavbe. Preberite več.

 

Capri: Ma quanta gente!

Gre za izjemno barvit in razgiban otok. Ne pričakujte ležernega sprehajanja po promenadah ob obali: Capri je za tiste z nekoliko več kondicije! Preberite več.

 

Capri, 2. del

Preden se odpravite v hrib do središča mesta Capri, se z barko zapeljite okoli otoka. Videli boste lahko znamenite klife, vile znanih oseb in prizorišča, kjer snemajo filme. Preberite več.

 

Čedad: s kolesom k sosedom

Zakaj se ne bi s kolesom kar odpeljali na enodnevni izlet v Čedad (Cividale del Friuli), simpatično mestece le nekaj kilometrov za slovensko-italijansko mejo? Preberite več.

 

Firence – renesančni biser

Da gre za mesto izumiteljev, priča tudi dejstvo, da je bil leta 1700 v Firencah prvič izdelan klavir  – morda ravno zaradi tega, ker so ravno v Firencah prvič uprizorili balet. Preberite več.

 

Italija in nacionalni parki

Park Aspromonte se dviga vse do dva tisoč metrov nadmorske višine. Zanimiv je zaradi številnih živalskih in rastlinskih vrst, kot so kragulji, orli in tropske praprotnice. Preberite več.

 

Italija in očarljivi italijanski kraji

Locorotondo ima 14.000 prebivalcev in je zgrajen v netipični okrogli obliki. Mesto obdajajo številni vinogradi, bil pa je razglašen za enega izmed najlepših krajev Italije. Preberite več.

 

Italijanski ognjeniki

Etna, ki sega 3.323 metrov visoko, velja za največji aktivni vulkan v Evropi. Zaradi njene lege v neposredni bližini teh dveh mest so ob izbruhih večkrat uničeni hiše, poti in vrtovi. Preberite več.

 

Matera – skrivnosti podzemnega mesta

Vse se do 80. let je to italijansko območje veljalo za revno in nevarno, kasneje pa so se zavzeli za večjo turistično prepoznavnost in danes Matero obiskujejo ljudje z vsega sveta. Preberite več.

 

Mussomeli in grad na skali

Zaradi demografske krize so se lokalne oblasti odločile, da bodo propadajoče nepremičnine za simbolično ceno 1 € prodale novim lastnikom, ki pa morajo hišo nato obnoviti. Preberite več.

 

Nenavadna imena italijanskih krajev

Italijansko mesto Bastardo (kreten) je zagotovo eno izmed najbolj nenavadnih italijanskih krajevnih imen, ki so ga želeli celo zamenjati, vendar se to nikoli ni zgodilo. Preberite več.

 

Palermo in zanimiva dejstva

Teatro Massimo je vrata za javnost odprl leta 1897 in ni le največje gledališče v Italiji, temveč velja za eno največjih gledališč v Evropi. Sprejme lahko več kot 3000 obiskovalcev. Preberite več.

 

Pisa in poševni stolp

V stolpu je 7 ogromnih zvonov, ki že od 20. stoletja ne zvonijo več, saj bi zaradi večtonske teže s premikanjem med zvonjenjem lahko povzročili še večji nagib ali celo poškodbe. Preberite več.

 

Pompeji – dediščina antike

Pompeji danes s 60 hektarji površine veljajo za največje arheološko najdišče, svetovno slavo pa je odkritje doseglo s povsem ohranjenimi zoglenelimi ostanki iz rimskih časov. Preberite več.

 

Potovanje po italijanskih vinskih poteh

Italija pridela največ vina na svetu Italijanska vina so v svetu izjemno priljubljena, najbolj uveljavljene sorte grozdja za pridelovanje vina pa so sangiovese, trebbiano … Preberite več.

 

Rim – česa ne smete spregledati

Največje italijansko mesto je prava paša za oči in velikanski muzej na prostem. Na vsakem koraku boste odkrili kakšen umetniški zaklad ali sledi veličastne antične preteklosti. Preberite več.

 

Sardinija – čarobni italijanski otok

Sardinija ima največji delež stoletnikov na svetu. Morda se skrivnost dolgega življenja skriva v uživanju v čudovitih plažah, dobri hrani in sončnem vremenu? Preberite več. 

 

Sicilija – ime ljubezni

Ena od legend o Siciliji pa pravi, da je otok dobil ime po libanonski princesi Siciliji, ki so ji preroki napovedali, da bo končala v ustih pošasti, če ne zapusti dežele. Preberite več. 

 

Torino: prijetno presenečenje

Kako priti do Torina in kdaj ga obiskati? Imate raje muzeje ali zelene parke? Torino ni tako tipično turistično mesto, vendar ima veliko za ponuditi in vas bo zagotovo navdušil! Preberite več. 

 

Toskana, prvi del

V Toskano se lahko odpravite kadarkoli v letu. Najlepše je spomladi, ko poneha zimski dež, in jeseni, ko mine vroča poletna sopara. Preberite več.

 

Toskana, drugi del

Najbolj priljubljene nastanitve na podeželju so kamnite vile (z bazeni) ali kmečki turizem, ki ponavadi stanejo manj kot hotelske sobe v mestih (Firence, Siena). Preberite več.

 

Vatikanske skrivnosti

Če bi za ogled vsake slike v Vatikanskih muzejih porabili natanko eno minuto, bi potrebovali kar štiri leta, da bi si ogledali vse! Preberite več.

 

Verona, mesto romantike

Ali ste vedeli, da ima amfiteater v Veroni kar 25.000 sedežev in velja za največji rimski amfiteater, ki je še vedno v uporabi? Preberite več.

 

Vse poti vodijo v Rim

Mesto je polno znamenitosti. Ob obisku Rima si je nujno ogledati: kolosej, rimski forum, panteon, trg in bazilika sv. Petra, vatikanski muzeji, Fontana di Trevi, katakombe … Preberite več.