Sicilija, otok ljubezni in sonca

Sicilija je največji sredozemski otok (isola) in presega površino petih Slovenij. Že stoletja jo imenujejo Otok sonca (Isola del sole). Čisto morje (mare), gore (monti) in hribi (colline) rišejo idilično pokrajino. Ponaša pa se tudi z bogato kulturno dediščino. Tečaj italijanščine vam omogoča, da spoznate italijanske otoke.

Gora Etna, ki se dviguje nas predmestjem Katanije. (Fotografija: BenAveling)

Gora Etna, ki se dviguje nas predmestjem Katanije. (Fotografija: BenAveling)

Od kod ime Sicilija?

Starodavno ime Sicilije je Trinacria, kar pomeni dežela treh rtov.

Ena od legend o Siciliji pa pravi, da je otok dobil ime po libanonski princesi Siciliji, ki so ji preroki napovedali, da bo končala v ustih pošasti, če ne zapusti dežele. Tako je pri 15 letih s čolnom odplula iz svoje domovine. Več kot tri mesece je bila prepuščena milosti morskih valov, ko jo je rešil mlad fant. Bil je edini preživeli po epidemiji kuge na otoku, tako da ju je usoda izbrala, da ponovno oživita otok in vzgojita otroke. Fant je otok poimenoval po svoji ljubezni – Siciliji.

Kar šest znamenitosti je pridobilo zaščito Unesca

tečaj italijanščine

  • ostanek dorskih templjev (Valle dei Templi),
  • rimska vila z mozaiki (Villa Romana del Casale),
  • Eolski otokisedem otokov na severni obali Sicilije (Isole Eolie),
  • baročna mesta, ki so jih skupno poimenovali Val di Noto (mesta Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo, Ragusa in Scicli),
  • rimska nekropola in grški teater v Sirakuzi  (Necropoli di Pantalica in Siracusa).
  • Kot šesti pa je pri Unescu zaščiten največji evropski vulkan Etna na vzhodni obali Sicilije, ki je hkrati najvišja točka otoka.

Na otoku je tudi edini ledenik na tej zemljepisni širini, Grotta del Gello (Ledena jama).

Tečaj italijanščine: osnove italijanskega jezika za lepši dopust

Dopust na čudoviti Siciliji bo prijetnejši, če boste znali vsaj nekaj osnov italijanščine. Tečajem italijanščine se lahko pridružite tudi vi. Odločite se lahko za kratek poletni ali daljši jesenski ali spomladanski tečaj italijanščine.

Imate vprašanja o tečaju italijanščne, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.