Italijanščina – vaje

Na spletni strani Italijanščina – vaje vam italijanske slovnice žal ne moremo razložiti tako kot na jezikovnem tečaju. Vendar pa lahko z vajami za ponovitev italijanske slovnice korak za korakom sami izboljšate svoje znanje jezika.

Četrti jezik učenja na svetu

Italijanščina naj bi bila po zadnjih ocenah materni jezik približno 67 milijonom govorcev, v Evropi pa je ne govorijo le v Italiji. Italijanščina je uradni jezik na primer tudi v San Marinu, Švici, Vatikanu, pa delih Slovenije in Hrvaške. Zato dejstvo, da se naj bi trenutno italijansko učilo kar 2 milijona ljudi po celem svetu, ne preseneča. Italijanščina namreč velja za lep in speven jezik, kar je razlog za odločitev za tečaj italijanščine za mnoge tečajnike. Če ste med njimi tudi vi, lahko s pomočjo vaj za ponovitev italijanske slovnice še dodatno utrdite svoje poznavanje italijanščine.

Učinkovita osvežitev znanja

Zbrali smo najpogostejše napake, ki jih pri pisanju ali govorjenju delamo govorci italijanščine, ki nam le-ta ni materni jezik. Svoje znanje pa lahko preverite tudi z reševanjem raznolikih in zanimivih interaktivnih vaj, pri katerih izbirate med različnimi odgovori. Opazili boste, da bo vaše znanje italijanščine boljše z vsako narejeno vajo. Tako boste hitro postali samozavestnejši v pogovoru z italijanskim sogovornikom.

Če se raje učite samostojno, smo pripravili nekaj kratkih razlag nekaterih poglavij italijanske slovnice. Prav tako smo vas spomnili na napačno rabo besed v italijanščini. In če kdaj znajdete v jezikovni zagati, nikar ne obupajte, saj veste – vaja dela mojstra!

Bogatenje besedišča in praktična raba

Učenje italijanščine pa seveda ni le učenje pravil, saj je velik del namenjen tudi bogatenju besedišča. Širok besedni zaklad je namreč močno orodje vsakega govorca, saj se tako tudi lažje znebimo strahu pred tujim jezikom. Prav zato je reševanje zadostnega števila vaj italijanščine najboljša izbira za spoznavanje novih besed. Učenje jezika je namreč dolgotrajen proces, jezik pa je kot mišica, ki jo s treningi in redno vajo vztrajno krepimo. Zato poleg vaj le ne pozabite na najpomembnejše – praktično rabo in pogovor v italijanščini.

Najpogostejše napake

Poznate pravilno uporabo izrazov a posto, apposto in apposta? To je nedvomno ena izmed napak, ki jo delajo celo naravni govorci italijanščine. Apposta ali a posta, na primer, pomeni »namenoma« oziroma »nalašč«. Pogosta napaka, ki jo delamo v italijanščini, je tudi raba pravilne oblike è, sono, c’è in ci sono. Preverite svoje znanje in uporabite pravi glagol tukaj.

Ko ena črka spremeni pomen

Ali ste vedeli, da lahko le en sam dodan samoglasnik spremeni besedi pomen? Na dvojne soglasnike moramo biti pozorni pri pisanju, pa tudi pri izgovorjavi. Hiša postane blagajna, pes se spremeni v palice in las postane klobuk!

Da bo učenje lažje, pa smo pripravili nekaj Lingulinih trikov, še več pa vam jih razkrijemo na tečaju italijanščine. Lingulini učitelji vas bodo spodbujali k praktični uporabi jezika in govora ter s tem dosegli, da bo vaša italijanščina na zavidljivo visoki ravni. Učenje namreč poteka »neopazno«, prek kartončkov in z govorno metodo.

Skoraj neopazna grafična znamenja

Naglasi in opuščaji so pri pisanju v italijanščini še kako pomembni, saj tako kot dvojni soglasniki besedi spremenijo pomen. Preverite, ali znate vstaviti pravo obliko è ali e, ali si, da, dà ali da. V pomoč vam bo tudi dodatna razlago glagolov dire, fare, dare in stare, ki so v italijanščini zelo pogosti.

Vikanje in tikanje v italijanščini

Posebnost italijanščine je, da za vikanje uporablja 3. osebo ednine. V slovenščini uporabljamo 2. osebe množine, kar nam pogosto povzroča težave. Včasih mislimo, da vikamo, pa je ravno obratno, zato smo pripravili kratko razlago pravila. S pomočjo dodatnih vaj si boste lažje zapomnili nove besede in razširili svoje besedišče ter tako lažje komunicirali z Italijani.

Italijani zelo hitro preidejo z vikanja na tikanje, tudi v poslovnem svetu.

Italijanščina – vaje za samozavestnejše izražanje

Italijanščina – vaje, ki jih delamo redno, nam lahko pomagajo pri sporazumevanju. Še vedno niste prepričani, ali začeli z učenjem italijanščine? Morda vas prepriča dejstvo, da boste z znanjem italijanščine tudi veliko lažje in z veseljem odkrivali Italijo, ki velja za eno najlepših in zgodovinsko najbogatejših držav na svetu.

Kateri tečaj je pravi za vas?

Jezikovni tečaji v jezikovni šoli Lingula so organizirani na različnih ravneh, zato vam pred vpisom priporočamo brezplačni umestitveni pogovor. Izkušena profesorica italijanščine vam bo glede na vaše znanje in želje svetovala, kateri tečaj bi bil za vas najprimernejši.