Italijanska kultura in tradicija

Italija je dežela, ki je kar 400 let krojila razvoj evropske umetnosti in hrani največje umetniške zaklade na svetu. Za vas smo pripravili zanimivosti o italijanski kulturi in tradiciji, kot so dirka Palio di Siena, beneški karneval, zanimiva dejstva o stradivarki in praznovanju lovilcev kač.

Carabinieri – jamstvo za varnost in smeh

Ime “carabinieri” je izpeljanka iz italijanske besede za karabinko, kratkocevno puško, ki so jo pri svojem delu uporabljali prvi orožniki. Preberite več.

 

Clet – umetnost in prometni znaki

Če se boste sprehajali po Firencah in boste videli nekoga, ki pleza po prometnih znakih in jih okrašuje z nalepkami, ste torej lahko prepričani, da gre za Cleta. Preberite več.

 

Galileo Galilei – oče moderne znanosti

Galilea so sprva pokopali v Firencah, nato pa njegove posmrtne ostanke prenesli v baziliko Santa Croce, ob tem pa so tri prste, eno vretence in zob odstranili s trupla. Preberite več.

 

Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria velja za živi simbol italijanske enotnosti, saj je bila zgrajena v obdobju združevanja Italije, ki ga je zaznamovalo veliko travm in trpljenja. Preberite več.

 

Italija – največja umetnostna galerija na prostem

Italija je dežela, ki je kar 400 let krojila razvoj evropske umetnosti in hrani največje umetniške zaklade na svetu. Preberite več.

 

Italijani in družabne igre

Igra, s katero lahko ponovimo italijanske besede za sadje, je primerna tako za otroke kot odrasle, priljubljena pa je predvsem med otroki. V njej sodeluje najmanj pet oseb. Preberite več.

 

Italijanščina in kavbojke

Obstaja zmotno prepričanje, da so modre kavbojke prvi sešili Američani. Začetki kavbojk se namreč skrivajo v šestnajstem stoletju v italijanski deželi Liguriji. Preberite več.

 

Italijanska zastava in njene zanimivosti

Italijani jemljejo zastavo in druge državne simbole zelo resno. Ko je predsednik Silvio Berlusconi želel spremeniti odtenek ene izmed barv na zastavi, je doživel velik odpor. Preberite več.

 

Italijanski jekleni konjički

Drugi najdražji avtomobil v letu 2016 je bil lamborghini veneno, zanj je bilo treba odšteti kar 4,5 milijona dolarjev. Preberite več.

 

Italijanski literarni junaki

Le kdo ne pozna Ostržka, navihane govoreče lutke iz lesa, ki se ji vsakokrat, ko se zlaže, podaljša nos? Preberite več.

 

Mona Liza in njene skrivnosti

Ko je bila leta 1911 slika Mone Lize ukradena iz muzeja v Louvru, je to med ljudmi povzročilo veliko žalost. Preiskovanje je šlo tako daleč, da je bil zaslišan celo Pablo Picasso. Preberite več.

 

Na karneval v Benetke!

Beneški karneval je bil v srednjem veku velika razuzdana zabava, na kateri so bogataši lahko sprostili vse svoje zavore in pozabili na moralo. Preberite več.

 

Il Palio di Siena – najvznemirljivejša dirka v Italiji

Že od 12. stoletja dalje glavni trg čudovite Siene dvakrat letno (2. julija in 16. avgusta) gosti vrhunski dirkaški spektakel – najprestižnejšo konjsko dirko v Italiji. Preberite več.

 

Nasveti pred obiskom Italije

Pisolino je italijanska popoldanska siesta, ki traja od enih do štirih popoldan. Takrat zapre vrata veliko restavracij in trgovin. Preberite več.

 

Navpični gozd – Bosco Verticale

Nebotičnika, ki sta delo arhitekta Stefana Boerija, sta bila leta 2015 razglašena za najlepšo in najbolj inovativno visoko stavbo na svetu. Preberite več.

 

Nenavadni italijanski zakoni

Radi ustvarjate peščene gradove na plaži? Na žalost je takšno početje v mestu Eraclei blizu Benetk prepovedano. Preberite več.

 

O sole mio

Pesem O sole mio (1898) pozna ves svet. Na željo turistov jo najpogosteje prepevajo beneški gondoljerji, čeprav gre za neapeljsko kancono. Preberite več.

 

Pet zanimivih velikonočnih tradicij v Italiji

Na velikonočni ponedeljek (Pasquetta) se v malem umbrijskem mestu Panicale odvija tekmovanje v kotaljenju sira (formaggio). Preberite več.

 

Praznik buč – Festa della Zucca

Vasica je že sama po sebi čarobna (magica) in vredna obiska, njeni krajani pa dogajanje vsako leto popestrijo še s praznikom buč. Preberite več.

 

Praznovanja lovilcev kač se udeležijo le pogumni!

Za italijansko mestece Cocullo v deželi Abruci večina ne bi nikoli slišala, če tam vsako leto ne bi potekala najbolj nenavadna italijanska procesija lovilcev kač. Preberite več.

 

Ravno prav postrani

Malokrat se zgodi, da bi arhitekturni fiasko postal ena največjih svetovnih znamenitosti, ki jo na leto obišče prek milijon turistov. A  s poševnim stolpom v Pisi se je zgodilo prav to. Preberite več.

 

Sikstinska kapela in zanimiva dejstva

Številni prizori golote na freskah so v preteklosti povzročili nemajhne polemike, saj so menili, da so takšne podobe nespodobne. Preberite več.

 

Športna Italija

Ob pogovoru o italijanskem športu ne smemo pozabiti na kolesarstvo – Giro d’Italia je namreč del kolesarskega tekmovanja na dolge razdalje Grand Tours. Preberite več.

 

Stradivarka – ljubezen na prvi zven

Pravijo, da je stradivarka kot prva ljubezen – ko si jo enkrat slišal ali prijel v roke, je ne pozabiš nikoli več. Preberite več.

 

Učenje italijanščine ob italijanskih serijah

Donne je italijanska kratka nadaljevanka z 10 epizodami. Gre za odlično serijo kratkih filmov, kar je idealno za tiste, ki ne marajo neštetih delov in dolgega čakanja na razplet. Preberite več.

 

Učenje italijanščine prek filma

Ko je leta 1896 v Rim prispel prvi filmski projektor, si verjetno nihče ni mislil, da bo italijanska filmska produkcija doživela takšen razcvet. Preberite več.

 

Uživanje po italijansko

Italijani dobro poznajo tudi latinski izrek Ars longa, vita brevis, kar pomeni, da je življenje kratko, umetnost pa traja, s čimer izražajo naklonjenost umetnosti in kulturi. Preberite več.