Stradivarka – ljubezen na prvi zven

Tečaj italijanščine vam bo predstavil zanimivosti o italijanski glasbi. Pravijo, da je stradivarka kot prva ljubezen – ko si jo enkrat slišal ali prijel v roke, je ne pozabiš nikoli več.

Najlepše zveneče violine

Italija ni samo zibelka opere, ampak tudi domovina najlepše zvenečih violin, za katere je zaslužen cremonski godalni mojster Antonio Stradivari (1644–1737). Poleg violin je izdeloval tudi druge godalne instrumente (viole, čela), lutnje, mandoline, kitare in harfe, do danes pa se jih je ohranilo okoli 650. Stradivarijevo mojstrstvo je bilo prepoznano že v času njegovega življenja, kar mu je omogočilo udobno življenje in prineslo bogastvo. Od tod izhaja tudi fraza »biti bogat kot Stradivari«.

Stradivari

Stradivari violina

Stradivarijeva glasbila, predvsem violine, so med glasbeniki cenjena še danes. Odlikuje jih izredno čist zvok z bogato tonaliteto. Glasbeniki, ki so kdaj igrali na Stradivarijeva glasbila, pravijo, da se izredno dobro prilegajo in da nanje igrajo z izjemno lahkoto.

Kljub vsem mogočim analizam znanstveniki in rokodelci še vedno ne poznajo vseh Stradivarijevih postopkov izdelovanja godal.

 

 

Zlato obdobje

Kot najboljši so ocenjeni tisti Stradivarijevi instrumenti, ki jih uvrščamo v zlato obdobje njegovega ustvarjanja (od 1698 do 1725). Najvišjo izklicno ceno je leta 2011 dosegla violina Lady Blunt iz leta 1721, za katero je anonimni kupec odštel skoraj 10 milijonov britanskih funtov.

Da je slava, ki jo uživajo stradivarke, vsaj malo pretirana, so skozi stoletja skušali dokazati z različnimi testi in poskusi. Na slušnih testih so glasbeni strokovnjaki poslušali več vrhunskih violin in morali prepoznati stradivarko, pri čemer so bili bolj ali manj neuspešni. Tudi analize zvoka niso razkrile, da bi se njihov zvok res toliko razlikoval od vrhunskih violin drugih proizvajalcev.

Mesto s tradicijo

Cremona je mesto z znano tradicijo godalnih mojstrov: od tod so še Andrea in Nicolo Amati, Bartolomeo Giuseppe Guarneri in Carlo Bergonzi.

Tečaj italijanščine bo včasih zajemal tudi poslušanje glasbe. Predvsem pa bomo v jezikovni šoli Lingula italijanski jezik in kulturo spoznavali čisto po italijansko – sproščeno in z užitkom.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.