Učenje italijanščine

Učenje italijanščine je vedno bolj priljubljeno. Večina tečajnikov v Linguli se italijansko uči »za svojo dušo« in manj zato, ker se jo »morajo«. Že začetni jezikovni tečaj italijanščine vas bo očaral, saj se boste znali sporazumeti v najpogostejših vsakodnevnih situacijah. Ko boste potovali v Italijo, boste znali naročati hrano in pijačo, kupiti oblačila in obutev. Naučili se boste tudi rezervirati sobo, vprašati za pot, napisati e-sporočilo, se pogovoriti po telefonu …

Lažje potovanje je le začetek

Večina tečajnikov po opravljenem začetnem tečaju z učenjem nadaljuje. Ugotovijo namreč, da jim je učenje v užitek ter da je praktično in koristno, če se znajo sporazumeti v italijanščini.

Lingula-ucenje-italijanscine-odrasli2

Učenje italijanščine za začetnike in tiste, ki se jezika že učili

V Linguli so najpogosteje izbrani tečaji italijanščine:

  • Italijanščina za začetnike: je prava izbira, če se jezika še niste učili oziroma je bilo to pred mnogimi leti in ste pozabili že skoraj vse.
  • italijanščina, splošni pogovorni jezik – spoznajte teme iz vsakdanjega življenja. Prvi vtis v Italiji bo namreč boljši, če boste domačinom znali odgovoriti z osnovnimi frazami v italijanščini.
  • Tečaj konverzacije – omogoča veliko pogovarjanja in piljenja fraz, saj ste na tečaju prav vi glavni govorec.
  • italijanščina, priprava na mednarodne izpite: če potrebujete mednarodno potrdilo o znanju italijanščine, vam v Linguli omogočamo individualno pripravo, ki vam bo olajšala opravljanje izpita.
  • Specializirane jezikovne delavnice italijanščine omogočajo piljenje jezika za konkretne situacije.
  • Tečaj poslovnega jezika – namenjen je tistim, ki potrebujejo veščine poslovnega komuniciranja. Zaradi bližine obeh držav namreč mnoga slovenska podjetja uspešno poslujejo z italijanskimi.

Zakaj znati italijansko?

Znanje italijanščine vam bo nedvomno olajšalo izlete, saj se boste lahko na italijanskih trgih, restavracijah in hotelih pogovarjali kar v tem spevnem jeziku. Omogočilo vam bo tudi boljše poslovanje z italijanskimi podjetji ali morebitno novo kariero v Italiji. Italijanščina odpira tudi vrata v svet umetnosti, glasbe in filmov. Seveda pa ne pozabimo: velja tudi za enega najlepših jezikov na svetu.

Naučite se najpogostejših fraz v italijanščini

Na tečaju italijanščine se boste naučili številne praktične fraze, nekaj pa vam jih predstavljamo že tukaj:

Buongiorno. Dober dan (dopoldne, do 14.00).
Buonasera. Dober dan (po 14.00). Dober večer.
Buona notte. Lahko noč.
Arrivederci Nasvidenje.
Ciao. Živjo.
Grazie. Hvala.
Prego. Prosim.
Un caffé, per favore. Kavo, prosim.
Non capisco. Ne razumem.
Mi dispiace, non parlo l’italiano. Žal, ne govorim italijansko.
Scusi. Oprostite.
Che ore sono? Koliko je ura?
Dov’è il museo? Kje je muzej?
Quanto costa … ? Koliko stane … ?

Na počitnice z italijanskih letališč

Znanje italijanščine je zelo koristno, ko na potovanjih uporabljamo javni prevoz, na primer letala. Za vas smo pripravili osnovne fraze v italijanskem jeziku, ki vam bodo pomagale, da ne boste zamudili svojega leta ali se celo vkrcali na napačnega!

C’è un volo per Quebec questa sera? pomeni Ali je nocoj let do Quebecka?

Učenje italijanščine – dan na plaži

Italija premore kar 7.900 kilometrov obale in mnoge prekrasne plaže. Na tečajih italijanščine se boste spoznali tudi z besediščem, ki vam bo prišlo prav na italijanski plaži. La spiagga, il sole, la barca, il castello di sabbia in il gelato so le nekatere od besed, ki se jih boste naučili tukaj.

Italijanščina in nakupovanje

Se kdaj morda v Italijo odpravite po nakupih? Zbrali smo najpogostejše fraze, ki vam bodo pomagale pri sporazumevanju z italijanskimi prodajalkami. Znali boste izraze za kose oblačil in barve, lahko boste povprašali o številki ali ceni, spoznali pa boste tudi nekatere zanimivosti. Ali ste na primer vedeli, da so italijanske konfekcijske številke za dve večje od naših? Številka 42 v Italiji je na primer slovenska 38.

Che cosa avete da mangiare?

Po večurnih nakupih se prileže tudi dober obrok. Na tečajih italijanščine je ena od najbolj priljubljenih tem tudi naročanje hrane in pijače. Za vas smo pripravili uporabne dialoge za nakup v trgovini z živili ter naročanje hrane v baru ali restavraciji.

Poznate imena italijanskih hodov? L’antipasto je hladna predjed, il primo topla predjed, il secondo pomeni glavno jed, sladica pa je il dolce.

Na Lingulinih tečajih pa boste spoznali tudi italijanske idiome, ki so povezani s hrano. Zanimiva fraza je Non fare il salame! To ne pomeni, naj se nekdo ne obnaša kot salama, ampak kot nerodnež, naivnež nerodnež ali počasnež.

Obisk zdravnika

Čeprav se k našim zahodnim sosedom večinoma odpravimo na počitnice ali poslovni obisk, se včasih žal ne moremo izogniti manj prijetnim opravkom. Mednje sodi tudi obisk lekarne, ambulante ali bolnišnice. Obisk zdravnika se bo običajno začel s pozdravom, nato bomo opisali svoje simptome. Svoje počutje izrazimo s frazami Mi sento bene/male/svenire/stanco (Počutim se dobro/slabo/omedlel bom/utrujeno.). Preberite več uporabnih fraz.

So vse fraze »prijetne«?

Italijani so temperamentni ter govorijo glasno in hitro, kot bi se prepirali. Učenje italijanščine popestrimo tudi z bolj »začinjenimi« frazami, s katerimi lahko izrazite svoje nestrinjanje. Ko svojih živcev ne obvladamo več, lahko slišite jezno frazo Porca miseria! (Presneta nesreča!).

V takih situacijah je dobro poznati tudi fraze, ki nam bodo pomagale iz zagate. Scusi je izraz, s katerim se opravičite. Le upate lahko, da vam bo sogovornik odvrnil: Non c’è problema. (Ni problema.) Preberite še druge fraze, ki vam bodo olajšale razrešitev nesporazuma.

Zanimivi italijanski pregovori in idiomi

Italijani poznajo veliko pregovorov o ljubezni in življenju. Meglio tardi che mai. pomeni Bolje pozno kot nikoli, Quel ch’è fatto, è fatto pa Kar je bilo, je bilo. Zanimiv italijanski idiom pa je essere il fiore all’occhiello, s katerim želimo povedati, da je nekaj ali nekdo zelo dragocen in poseben. Pripravili smo članek o »rožnih« idiomih, saj roža prenaša mnoge pomene, povezane z uspešnostjo, mladostjo, cvetenjem …

Lingula-ucenje-italijanscine-vaje2

Najboljše pesmi za učenje italijanščine

Učenje italijanščine popestrimo tudi z glasbo. Pesmi gredo namreč hitro v uho in si jih hitreje zapomnimo kot drugače pridobljene informacije. Besedil zlepa ne pozabimo, poslušanje italijanske glasbe pa izboljša tudi našo izgovorjavo, saj poslušamo naravne govorce. Na splošno pa ima glasba tudi pozitiven vpliv na razpoloženje in motivacijo.

Med najbolj znanimi imeni italijanske glasbene scene je zagotovo Laura Pausini. Priporočamo vam pesem, ki jo poje v duetu s Tizianom Ferrom, Non me lo so spiegare. V pesmi boste našli veliko izrazov, ki jih boste lahko uporabili v vsakdanji komunikaciji. Če vam je bližje rock glasba, boste besedišče nadgrajevali ob poslušanju bandov Subsonica ali Måneskin, zmagovalcev Evrovizije leta 2021.

Učenje italijanščine: spregovorite suvereno

Na tečajih italijanščine v Linguli spregovorite že prvo uro, na posameznem srečanju pa tečajniki govorijo kar 80 % časa. Za učenje italijanščine pa poskrbijo posebej usposobljeni motivatorji, ki pripravljajo zanimive in učinkovite učne ure.

Preberite več