Učenje italijanščine z glasbo

Učenje italijanščine zajema tudi spoznavanje glasbe. Pesmi in napevi gredo hitro v uho in se zasidrajo v spomin trdneje kot informacije, pridobljene s pisanjem, branjem ali ponavljanjem. Besedila, upesnjenega v ritem, zlepa ne pozabimo in ga tudi po daljšem času zlahka prikličemo v spomin.

Besedilo z melodijo si lažje zapomnimo

Ni naključje, da trike z glasbo uporabljajo tudi pri oglaševanju. Skoraj ni reklame brez napeva ali glasbe v ozadju, saj se v marketinškem svetu dobro zavedajo prepričevalne moči glasbe in ritma.

Že v obdobju pred prvimi zapisi, ko so se zgodbe prenašale po ustnem izročilu, so slednje spesnili v verze za lažje pomnjenje. Avstralski Aboridžini so si prepevali natančna navodila za pot in tako uspeli prepotovati na stotine kilometrov brez zemljevida.

Zakaj se italijanščine hitreje učimo s pomočjo glasbe?

Strokovnjaki so dokazali, da poslušanje glasbe ali pogovorov v italijanščini olajša učenje jezika, izboljša našo izgovarjavo in naglas. S poslušanjem se spoznamo z melodijo jezika, glasovi in jih posledično lažje usvojimo.

Dokazano je, da obstaja povezava med procesiranjem leve možganske poloble, ki nadzira učenje jezika, ter desno poloblo, ki pomaga prepoznati melodične vzorce ter deluje intuitivno in neverbalno.

Glasbeno nadarjeni ljudje so velikokrat večjezični. Zaradi njihove sposobnosti dojemanja in produciranja naglasa se lažje in hitreje učijo tujih jezikov, saj vsebuje jezik veliko glasbenih elementov, kot so ton, pavza, poudarek in barva glasu.

Glasba pozitivno vpliva tudi na spomin, razpoloženje in motivacijo.

Kako lahko glasbo uporabimo pri učenju italijanščine?

Priporočamo vam poslušanje pesmi v italijanščini. Tako ne boste le dobro razpoloženi, temveč boste pridobili besedni zaklad in mimogrede usvojili slovnične strukture v italijanščini. Prek besedila boste spontano spoznavali različne jezikovne oblike in si zagotovili dolgotrajno pomnjenje novonaučenih besed. Pesem nam bo še dolgo odzvanjala v ušesih in spontano boste »vadili« nove fraze ter izboljšali svojo izgovarjavo.

Prijetno in sproščeno učenje italijanščine

Znanje italijanščine lahko izboljšate tudi s poslušanjem glasbe, a to boste najhitreje storili z vpisom na osvežitvene ali e-tečaje italijanščine. Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za učenje italijanščine smo vam vedno na voljo.

Imate vprašanja o učenju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.