Učenje italijanščine – dan na plaži

Andiamo al mare!

Že sanjate o skoku (il tuffo) v morje (il mare)? Vsako leto znova moramo preveriti, če je še mokro (bagnato) in slano (salato). Na tečajih italijanskega jezika je želja po uživanju ob morju še večja! Tečajnike »mučimo« s predlogi za izlet v prelepe obmorske kraje sosednje Italije, ki premore kar 7.900 kilometrov obale (la costa) in nešteto prekrasnih plaž. Res, da so te precej obljudene, a z malce truda lahko najdete tudi mirne kotičke, če bi si želeli več zasebnosti. Učenje italijanščine vam omogoča, da se naučite besedišča, ki ga boste potrebovali na italijanski plaži.

Cala Granara, otok Spargi (Avtor: CuboImages srl / Alamy)

Cala Granara, otok Spargi, Sardinija (Avtor: CuboImages srl / Alamy)

Imam vse, kar potrebujem?

Po zajtrku (la colazione), ki ga boste z užitkom pojedli na terasi s pogledom na morje (terrazza con vista sul mare), se odpravite na sprehod (la passeggiata) do plaže (la spiaggia). Za večje udobje ob branju knjige (il libro) na plaži si boste morda prinesli še senčnik (l’ombrellone) ali ležalnik (il lettino). Čas na plaži mine hitreje ob športnih aktivnostih, zato ne pozabite vzeti žoge (la palla) ali frizbija (il freezbe).

cala-goloritze

Cala goloritze, Sardinija (Avtor: CuboImages srl / Alamy)

Ne pozabite na »il costume da bagno«

Sonce (il sole) bo močno. Zato v izogib sončnim opeklinam (la scottatura da sole) ne pozabite na zaščito (la protezione solare) pred sončnimi žarki (i raggi di sole) in sončnih očal (gli occhiali da sole). Ne pozabite na najvažnejše – kopalke (il costume da bagno), ki so obvezna oprema za na plažo! K njim pa spada tudi kopalna brisača (il telo da mare). Da bo hoja po pesku (la sabbia) prijetna, pa velja s seboj vzeti tudi japonke (le infradito).

Marasusa, Kalabrija (Avtor: Marc Anderson / Alamy)

Marasusa, Kalabrija (Avtor: Marc Anderson / Alamy)

Na lov za morskimi zvezdami in školjkami

Pred sončnimi žarki se lahko preprosto zatečete v senco palme (la palma) in tam mirno srkate svoj koktejl (il cocktail). Ko se naveličate poležavanja na brisači, si lahko omislite izlet z ladjico (la barca). Lahko pa se odpravite na lov za morskimi zvezdami (le stelle marine) in školjkami (le conchiglie). Z malo ustvarjalnosti lahko zgradite celo peščen grad (il castello di sabbia).

Na plaži ne sme manjkati »il gelato«

Če pa bi si radi po žilah pognali adrenalin, se popeljite z vodnim skuterjem (la moto d’acqua). Ob tem nikar ne pozabite na varnost in oblecite rešilni jopič (il salvagente). Ob odhodu s plaže se osvežite z okusnim sladoledom (il gelato), po večerji z morskimi sadeži (il piatto ai frutti di mare) pa ste pripravljeni na zabavo ob morju (la festa in spiaggia).

Učenje italijanščine je zabavno, a učinkovito

Vas že mika, kajne? Prisluhnite pesemi Sapore di sale (Okus po soli) pevca Gina Paolija, da učenje italijanščein izkusite na svoji koži. S pomočjo tečaja italijanščine pa bodo jezikovne prepreke na potovanjih zagotovo postale preteklost. Izberite si tečaj po svoji meri!

Imate vprašanja o učenju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.