Italijanščina in kulinarični idiomi

Učenje italijanščine je dobra priložnost, da poleg slovničnih pravil spoznate tudi italijanske idiome. Veliko jih je povezanih s hrano (il cibo), a vsi kljub odlični italijanski kuhinji ne pomenijo vedno nekaj pozitivnega.

Si kot peteršilj!

Italijanska fraza Sei come il prezzemolo dobesedno pomeni, da je nekdo kot peteršilj. Peteršilj je v italijanski kuhinji (la cucina) zelo pogost, zato ta fraza označuje nadležno (fastidioso) osebo, ki se povsod vmešava in je v napoto.

Obraz kot kuhana riba

Izraz avere la faccia da pesce lesso pomeni imeti obraz kuhane ribe. Idiom pomeni, da nekdo zgleda dolgočasen (noioso) in nezanimiv.

Imeti pršut čez oči

V slovenščini si v oči mečemo pesek (la sabbia), Italijanom pa jasen pogled megli pršut. Fraza avere il prosciutto sugli occhi tako dobesedno pomeni imeti pršut čez oči, preneseno pa, da si nekdo zatiska oči pred resnico (la verità) ali pa ga nekdo želi preslepiti (ingannare).

Nerodneži imajo roke iz testa

Italijanska fraza avere le mani di pasta frolla pomeni, da ima nekdo roke iz testa. Pasta frolla je testo, ki se v Italiji uporablja za pripravo različnih sladic in vsebuje veliko masla. Ta fraza tako označuje osebo, ki je nerodna (goffo) in ji stvari kar padajo iz rok, kot bi bile te iz maslenega testa.

Ne bodi kot salama!

Fraza Non fare il salame! dobesedno pomeni, naj se nekdo ne obnaša kot salama. Fraza v prenesenem pomenu poziva, naj se nekdo ne obnaša kot naivnež (ingenuo), nerodnež ali počasnež.

To ni moka iz mojega žaklja

Non è farina del mio sacco dobesedno pomeni, da nekaj ni moka iz mojega žaklja. V prenesenem pomenu pa, da gre za idejo (l’idea), ki ni vaša, oz. nekaj, kar ni zraslo na vašem zelniku.

Nekaj fraz, ki jih poznamo tako v slovenščini kot v italijanščini

Slovensko Italijansko
Dober je kot kruh. E’ buono come il pane.
Biti rdeč kot paprika. Essere rosso come un peperone.
Češnja na vrhu torte. La ciliegina sulla torta.

Učenje italijanščine v Linguli vam bo pomagalo, da boste suvereno komunicirali v italijanskem jeziku, to znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepom po Italiji.

Imate vprašanja o učenju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.