Italijanska zastava in njene zanimivosti

Tečaj italijanščine je lepa priložnost, da poleg jezikovnih posebnosti spoznate tudi državo in njene zanimivosti. Med državne simbole (il simbolo) sodijo zastava, grb in himna. Poglejmo si pobliže, kako je nastala italijanska zastava.

Italijanska zastava

Kljub polemikam in različnim mnenjem o tem, kaj pomenijo barve na zastavi Italije, je najbolj sprejeta razlaga, da njene barve predstavljajo Italijo kot državo.

Kaj pomenijo barve na zastavi?

Kljub polemikam in različnim mnenjem (l’opinione) o tem, kaj pomenijo barve na zastavi Italije, je najbolj sprejeta razlaga, da njene barve predstavljajo Italijo kot državo. Bela naj bi predstavljala zasnežene Alpe in druga gorska območja, zelena planine in zelenje, rdeča pa kri (il sangue), prelito v vojnah za samostojnost. Obstaja pa tudi verska razlaga barv, ki uči, da zelena predstavlja upanje, bela vero in rdeča dobra dela.

Nikar je ne poskušajte spreminjati!

Italijani jemljejo zastavo in druge državne simbole zelo resno. Ko je predsednik Silvio Berlusconi želel spremeniti odtenek (la tonalità) ene izmed barv na zastavi, je doživel velik odpor. Politiki in celoten narod so bili tako razburjeni zaradi nameravanega posega v enega izmed simbolov, da je skoraj prišlo do referenduma (il referendum), ki bi javnosti prepustil izbiro pravih odtenkov barv. Berlusconi je umaknil svojo zahtevo, referenduma pa ni bilo.

Leta 1797 je bila zastava drugačna

Ko so leta 1797 z zastavo Italije prvič »pomahali« in jo predstavili javnosti (il pubblico), je bila drugačna kot danes. Takrat so bile barve (i colori) razporejene horizontalno, leto za tem pa so jih postavili paralelno in zastava je dobila takšno podobo, kot jo poznamo danes.

Italijanska zastava ima tudi svoj praznik

Festa del Tricolore se praznuje vsako leto 7. januarja v mestu Reggio Emilia v severni Italiji.

Ne zamešajte italijanske zastave z …

… zastavo (la bandiera) Irske, ki jo sestavljajo zelena, bela in oranžna. Mehika ima sicer isti barvni razpored na zastavi kot Italija, le da uporablja temnejše odtenke rdeče in zelene ter ima grb na belem traku.

Tečaj italijanščine: spoznajte italijanske običaje

Italijanska zgodovina skriva še ogromno zanimivosti, tečaj italijanščine v Linguli pa je odlična priložnost, da jih spoznate in se naučite sporazumevanja v italijanščini!

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.