Praznik buč – Festa della Zucca

Poklon bučam na srednjeveški način

Oktober zaznamujejo ne le kostanji, ampak tudi strašljive buče in noč čarovnic. No, kostanjev na Linguli res (še!) ne pečemo, zato pa na tečaju italijanščine brez omembe buč preprosto ne gre. Razlog za to je bližina Pušje vasi (Venzone), kjer vsako leto priredijo praznik buč – Festa della Zucca.

Festa della Zucca

Vasica je že sama po sebi čarobna (magica) in vredna obiska, njeni krajani pa dogajanje vsako leto popestrijo še s praznikom buč.

dan-buc

Festa della Zucca četrti vikend v oktobru v Pušji vasi pričara srednji vek – odprejo se srednjeveške krčme (le taverne), ulice preplavijo žonglerji (i giocolieri), požiralci ognja (i mangiafuoco), akrobati (gli acrobati), ljudski pevci in srednjeveški obrtniki. Za pokušino so pripravljene jedi in sladice iz buč, vrhunec dvodnevnega praznovanja pa sta prižig bakel in slavnostna razglasitev najtežje, najlepše ter najbolj izvirno okrašene buče.
Zanimivost: najtežje buče, ki jih pripeljejo v Venzone, tehtajo več kot 450 kilogramov!

Pušja vas – najbolje ohranjeno srednjeveško naselje

Pušja vas, Venzone po italijansko ali Vençon po furlansko, je vasica v pokrajini Furlanija – Julijska krajina (Friuli Venezia-Giulia). Slovi kot najbolje ohranjeno srednjeveško naselje na tem območju, mnogi pa jo uvrščajo med najlepše kraje v Italiji (i borghi più belli d’Italia). Okrog vasice so v srednjem veku (il medioevo) zgradili 1.300 metrov dolgo (lungo), osem metrov visoko (alto) in 1,5 metra široko (largo) dvojno obrambno obzidje (le mura) s 16 kamnitimi stolpi (le torri), obdano z globokim (profondo) obrambnim jarkom.

Leta 1976 je kraj prizadel silovit potres, a so pri popotresni obnovi upoštevali arhitektonsko dediščino in ohranili srednjeveški videz. Danes je Pušja vas znana po katedrali svetega Andreja (il duomo di Sant’Andrea Apostolo) in izjemno dobro ohranjenih mumijah (le mummie) iz obdobja med 14. in 19. stoletjem. Pravijo, da je glas o mumijah šel tako daleč, da si jih je leta 1807 prišel ogledat celo sam Napoleon.

Vredno obiska, kajne? Pušja vas ponuja še mnogo zanimivosti, znana je tudi po pridelavi in prazniku sivke (la lavanda). O tem prazniku in še čem vam bodo z veseljem pripovedovali naši učitelji italijanščine, ki komaj čakajo, da se jim pridružite. Če želite vedeti, kateri tečaj italijanščine je pravi za vas, nas pokličite ali nam pišite in se dogovorite za brezplačen svetovalni pogovor.