Nasveti pred obiskom Italije

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi čudovite italijanske kraje. Če boste potovali v Italijo, pa vam bodo prav prišli spodnji nasveti.

V mestih, kot so Firence, morate biti pozorni na žeparje.

Naj vas ne preseneti »pisolino«

Pisolino je italijanska popoldanska siesta, ki traja od enih do štirih popoldan (il pomeriggio). Takrat zapre vrata veliko restavracij in trgovin. Italijani te urice namenijo kosilu (il pranzo), kratkemu druženju z družino (la famiglia) ali pa popoldanskemu počitku, nato pa se spet odpravijo v službo.

Svoje stvari imejte vedno na varnem mestu

Kar dve italijanski mesti se uvrščata v sam vrh seznama krajev, znanih po žeparjih (il borseggiatore), ki prežijo na turiste. Na drugem mestu, za slavno ulico La Rambla v Barceloni, je Rim, na šestem mestu pa so Firence. Malce več previdnosti (l’attenzione) sicer ne bo odveč, pa kamorkoli boste potovali, saj se nepridipravi v svojem domačem okolju znajdejo veliko bolje kot turisti.

Katero barvo izbrati za parkiranje?

V Italiji so parkirna mesta označena z različnimi barvami. Modre črte (la linea) označujejo plačilna parkirna mesta, za katera morate plačati na parkomatu. Rumene črte označujejo parkirna mesta (il parcheggio) za invalide, ki morajo imeti na vozilu tudi ustrezno nalepko. Če se zelo potrudite, pa morda lahko najdete tudi parkirno mesto, označeno z belimi črtami, ki označujejo brezplačno (gratuito) parkiranje. Najti je mogoče tudi parkirna mesta z rožnatimi črtami, ki so namenjena nosečnicam ali mamam z otroki.

Naučite se nekaj osnovnih fraz

Če ne znate italijansko, vam lahko pri sporazumevanju pomaga že nekaj preprostih besed:

Slovensko Italijansko
Hvala Grazie
Prosim per favore (npr. Un caffe’, per favore.)
Da
Ne No
Ni za kaj non c’è di che
Dober dan buon giomo
Lahko noč buona notte
Nasvidenje arrivederci
Kdo? Chi?
Kaj? Che cosa?
Kje? Dove?
Kdaj? Quando?
Zakaj? Perché?
Koliko? Quanto?

Tečaj italijanščine vam pomaga spregovoriti

Tečaj italijanščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v italijanskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Italiji.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.