Novoletne navade in vraževerja

Tečaj italijanščine vključuje zanimive in pogosto zabavne pogovore o italijanskih navadah. Tudi vsako praznovanje spremljajo značilne navade in vraževerja (la superstizione), ki se lahko nanašajo na določene obrede (il rito), oblačila (l’abbigliamento), hrano (il cibo) … In kaj morajo oziroma česa ne smejo delati Italijani ob novoletni večerji (il cenone) in bedenju (il veglione)?

tečaj italijanščine

Leča ob polnoči prinese denar (le lenticchie a mezzanotte)

tečaj italijanščineEna najpogostejših navad, ki je razširjena po vsej Italiji, je, da morajo ob polnoči jesti (mangiare) lečo. Če na prehodu iz starega v novo leto jemo lečo, nam bo to prineslo denar. Kdor bi rad obogatel, naj si za novoletno večerjo privošči lečo! Če vam leča ni všeč, lahko poskusite srečo z granatnim jabolkom (il melograno), ki naj bi prav tako prinašalo obilje.

Nosite nekaj rdečega in novega (indossare qualcosa di rosso e di nuovo)

Na sebi imejte nekaj rdečega, lahko kos perila (la biancheria intima), božični pulover (il maglione natalizio) in podobno – pomembno je, da je rdeče barve. Rdeča barva vse od rimskih časov velja za simbol moči, zdravja in plodnosti. Navada nošenja rdečih oblačil pa sega v čas cesarja Avgusta, saj rdeča barva prinaša srečo (il rosso porta fortuna). Prinašalci sreče (il portafortuna) so tudi vse jedi rdeče barve – zelo priljubljen je na primer rdeč feferon (il peperoncino rosso).

Prižgati sveče za srečo (accendere delle candele per buon auspicio)

tečaj italijanščineV nekaterih italijanskih pokrajinah je navada, da pred polnočjo prižgejo (accendere) več sveč (la candela): zeleno svečo za bogastvo (la ricchezza), za ljubezen (l’amore) pa prižgejo eno belo in eno rdečo. Goreti (bruciare) jih pustijo vso noč.

Metanje črepinj (lancio dei cocci) na tla ali skozi okno

Gre za italijansko nacionalno navado, pri kateri so najbolj resni Neapeljčani. 😊 Ob polnoči na zadnji dan starega leta na tla (a terra) ali skozi okno na cesto mečejo krožnike, kozarce (il bicchiere) ali keramične izdelke. S tem preženejo slabe stvari, ki so se nabrale skozi preteklo leto.

Nazdraviti s penečim vinom (brindare con lo spumante)

tečaj italijanščineTo je zagotovo ena najbolj priljubljenih navad, tradicija zdravice (il brindisi) s šampanjcem je namreč razširjena povsod. Ob polnoči odmašijo (stappare) steklenico z velikim pokom (il botto). Pok je nujen za preganjanje nesreče (scacciare la sfortuna)! Čin čin! Alla salute! Buon anno nuovo!

 

Tečaj italijanščine vam pomaga spregovoriti

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je poln sproščenih pogovorov, skozi katere postanete dober govorec v tem melodičnem jeziku.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.