Marostica – šahovsko mesto

Tečaj italijanščine nam omogoča, da bolje spoznamo ne samo jezik, ampak tudi kulturo, tradicijo in navade Italijanov. Med obiskom Italije lahko odkrijete kak poseben praznik ali festival, ena izmed zanimivejših prireditev je zagotovo Marostica.

tečaj italijanščine

Marostica, šahovsko mesto. Foto: www.tourissimo.travel

Šah z živimi figurami

Italijansko mesto Marostica slovi po šahu z živimi figurami, ta prireditev se odvija vsaki dve leti (na soda leta) v drugem vikendu septembra. Dogodek poleg prebivalcev mesta privabi veliko turistov, ki jih zanima partija šaha (la partita a scacchi), v kateri namesto figur na šahovskem polju stojijo pravi ljudje. Praznik šaha poteka na trgu (la piazza), ki je spremenjen v ogromno šahovnico (la scacchiera) na prostem.

Kdor zmaga, se poroči s princeso

Legenda pravi, da se je vse začelo leta 1454, ko sta se dva mladeniča, Rinaldo d’Angarano in Vieri da Vallonara, zaljubila (innamorarsi) v Lionoro, hčer vodje mesta Marostica. V tistih časih so take nesporazume reševali z bojevanjem. Ampak vodja mesta Taddeo Parisio ni hotel po nepotrebnem izgubiti vojaka svoje vojske ali pa se zameriti morebitnemu poražencu. Tako je namesto krvavega dvoboja (il duello) zahteval, da se pomerita v partiji šaha. Lionora je bila na skrivaj zaljubljena v Vierija in je upala, da bo prav on zmagal. To se je tudi zgodilo in zmagovalec (il vincitore) se je poročil z lepo Lionoro, poraženec (lo sconfitto) pa je dobil njeno sestro Oldrado.

Sodobna uprizoritev legende

tečaj italijanščine

Foto: www.montagnavicentina.com/

Festival šaha se začne s sprevodom (il corteo), v katerem sodeluje okoli 500 ljudi. Nato jahač naznani dvoboj, tako da na tla vrže rokavico (il guanto). Zatem se odprejo vrata gradu (il castello), iz katerega prikorakata Taddeo Parisio in njegova hči Lionora ter ostale dvorne dame in gospodje. Glavni trg mesta Marostica je videti kot ogromna šahovnica. Igralci, ki uprizarjajo to legendo, so oblečeni v lokalne tradicionalne noše.

Skočimo še v šahovski muzej!

Mesto Marostica se lahko pohvali tudi z muzejem šahovskih kostumov (il costume), ki so bili uporabljeni med partijami šaha. Poleg kostumov so tam razstavljeni tudi drugi predmeti ter fotografije enakega festivala v dveh pobratenih mestih – japonskem mestu Tendo in brazilskem mestu Sao Bernardo do Campo.

Tečaj italijanščine: spoznajte navade Italjanov

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poglobite svoje znanje ter izveste marsikatero zanimivost o Italiji, Italijanih in njihovi kulturi. Mogoče pa vas prav to navduši, da obiščete Italijo in takoj uporabite pridobljeno znanje.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.