Na karneval v Benetke!

Ko zadiši po krofih, na tečaju italijanščine ne moremo mimo besede carnevale (karneval), bližina Benetk, kjer prirejajo največji italijanski karneval (il Carnevale di Venezia), pa samo še podžge željo po ogledu beneškega pustovanja v živo.

Od kod izvira?

Beseda carnevale izhaja iz latinščine (carnem levare), kar dobesedno pomeni »proč z mesom« in naznanja obdobje 40-dnevnega posta, pustovanje pa je tudi v Italiji razlog, da za kratek čas postanemo nekdo drug in se poveselimo s prijatelji.

Medtem ko pri nas s pustovanjem preganjamo zimo (l’inverno) in pozdravljamo pomlad (la primavera), je bil beneški karneval v srednjem veku velika razuzdana zabava, na kateri so bogataši lahko sprostili vse svoje zavore in pozabili na moralo. Protagonisti karnevala so maske (le maschere) in kostumi (i costumi), barvasti lističi, ki jih spuščamo v zrak (i coriandoli), slastne miške (le fritelle) ter ogromno dobre volje.

Ga boste letos obiskali?

Benetke (Venezia) se ponašajo z že skoraj tisočletno tradicijo praznovanja, glavno mesto Benečije pa takrat obišče na tisoče turistov, ki si želijo prisostvovati temu barvitemu dogodku in videti znameniti angelski let (Il Volo dell’ Angelo), let mladega dekleta z 99 metrov visokega zvonika (il Campanile) na sloviti Markov trg (Piazza San Marco).

Na tečaju italijanskega jezika v jezikovni šoli Lingula boste izvedeli še več zanimivosti o beneškem karnevalu, naši učitelji pa vas bodo naučili, kako v perfektni italijanščini kupiti vozovnico za vlak, ki vas bo popeljal naravnost v središče mesta kanalov in mostov.