Italijanski literarni junaki

Tečaj italijanščine je namenjen tudi spoznavanju kulture. Italijanščina je navdihnila mnoge svetovno znane pisatelje, pesnike in dramatike. V dolgi literarni zgodovini Italije so ti z veliko domišljije (l’immaginazione) ustvarili številne junake, ki so danes prepoznavni po vsem svetu.

Od pravljičnih junakov …

Le kdo ne pozna Ostržka?

Po zgodbah (le storie) italijanskih avtorjev radi posegajo tudi naši najmlajši, seveda v slovenskem prevodu. Le kdo ne pozna Ostržka (Pinocchio), navihane govoreče lutke (la marionetta) iz lesa. Vsakokrat, ko se zlaže, se ji podaljša nos (il naso)? Lik Ostržka si je Carlo Lorenzini, ki je pisal pod psevdonimom Carlo Collodi, izmislil pred okrog 150 leti. Še danes pa o njegovih dogodivščinah radi berejo številni otroci. Mladina (giovani) pa še danes prebira avanture stripovskega junaka Alana Forda. Gre za tajnega agenta (agente segreto), ki v napetih akcijskih zapletih rešuje svet pred zlikovci. Strip je bil zlasti priljubljen v 70. letih, in če niste vedeli, napisala in narisala sta ga Italijana.

… do leposlovja za odrasle

Nadaljujmo pri literaturi za odrasle bralce (il lettore). Recimo še danes navdušeno prebiramo knjige (libri) o mafijskih botrih pisatelja Maria Puza, med katerimi kraljuje don Vito Corleone (čeprav so pisane v angleščini). Sean Connery pa je med drugim filmsko upodobil tudi frančiškana Viljema, glavnega junaka romana Ime rože (Il nome della rosa), delo Umberta Eca. Nekateri avtorji pa so v središče svojih zgodb postavili kar sami sebe – kot je to storil Dante Alighieri v svoji Božanski komediji (La divina commedia).

Tečaj italijanščine: spoznajte italijansko junake

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da se seznanimo tudi z italijansko literaturo, znanje italijanščine pa bo vaše branje naredilo še prijetnejše.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.