Italijani in družabne igre

Veliko družabnih iger izvira iz Italije, zato jih lahko igramo kar po italijansko in zabavno preživljanje prostega časa združimo s koristnim ponavljanjem italijanskih besed.

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg osnov jezika spoznate tudi kakšne zanimivosti o italijanščini in zabavne tehnike učenja jezika, kamor sodijo tudi različne igre.

Tečaj italijanščine

Koliko prstov boste pokazali?

Koliko prstov?

Morra je igra, ki so jo igrali že v starem Rimu. Hkrati igrata dva igralca, levo roko (la mano) položita na hrbet, z desno pa kažeta prste ene roke. Ko pokažeta prste (le dita), takoj izgovorita številko (il numero). Tisti igralec, ki ugane skupno število razkritih prstov, doseže točko (il punto)! Oglejte si to glasno in zabavno igro.

Volk jé sadje – Lupo Mangia-Frutta

Igra, s katero lahko ponovimo italijanske besede za sadje, je primerna tako za otroke kot odrasle, priljubljena pa je predvsem med otroki. V njej sodeluje najmanj pet oseb, vsaka si izbere svojo vrsto sadja, šesta oseba pa je volk.

  • Volk nato zakliče med soigralce: »Tok, tok.« (Toc, Toc).
  • Soigralci odgovorijo: »Kdo je?« (Chi è?)
  • Volk pravi: »Sem volk, ki je sadje!« (Sono il Lupo mangiafrutta!)
  • Soigralci ga vprašajo: »Kakšno sadje hočeš?« (Che frutto vuoi?) in volk odgovori.

Nato mora oseba, ki jo je volk poklical (oziroma sadje, ki ga je ta oseba izbrala), zbežati; tisti, ki ga volk ujame, pa postane volk. Igro je mogoče prilagoditi tudi odraslim in je zabaven način ponovitve besedišča.

Najbolj priljubljena božična družabna igra

V Italiji je tombola ena izmed najbolj priljubljenih iger v času božiča (il Natale). Ta tradicija izvira še iz 18. stoletja, ko je burbonski kralj Karl III. želel legalizirati igre na srečo, da bi od njih pobiral davek (le tasse). Ker pa je takšno zabavo med božičnimi prazniki prepovedal, so se ljudje znašli po svoje in začeli igre organizirati doma (a casa). Tako naj bi se začelo igranje slavne tombole! Igra pa je odlična vaja tudi za ponovitev štetja po italijansko.

Na festival iger v Verono!

V Veroni se vsako leto odvija Tocatì, mednarodni festival uličnih iger, na katerem igralci z vsega sveta sodelujejo pri prikazovanju tradicionalnih (tradizionale) uličnih iger. Ime festivala tocatì pa v beneškem narečju pomeni »ti si na vrsti«.

Tečaj italijanščine vam pomaga spregovoriti

Tečaj italijanščine v Linguli poteka v sproščenem vzdušju, naučeno pa velikokrat ponavljamo kar skozi italijanske igre in si tako popestrimo učenje italijanščine.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.