Italija – največja umetnostna galerija na prostem

  • Največji vzpon je italijanska umetnost dosegla v renesansi (od 14. do 17. stoletja), ki se je začela v Firencah in se nato razširila po vsej Evropi ter vplivala na vsa umetnostna in družboslovna področja ter znanost.
  • V tem času so delovali največji umetniki, npr. Leonardo da Vinci (Mona Liza, Zadnja večerja), Michelangelo Buonarroti (kip Davida, poslikava Sikstinske kapele), Rafael (Atenska šola), Sandro Botticelli (Rojstvo Venere), Tizian (Marijino vnebovzetje) in Tintoretto (Raj). Največja renesančna arhitekturna umetnina in največja krščanska cerkev na svetu je bazilika sv. Petra, ki jo je zasnoval Donato Bramante na začetku 16. stoletja, gradili pa so jo kar 120 let.
stolp v Pisi, Villa d'Este in Duomo di San Giorgio

Le nekaj znamenitosti na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine – Stolp v Pisi (Avtor: Samuli Lintula), Villa d’Este in Duomo di San Giorgio (Avtor: GJo)

  • V baroku je sloves renesančnih slikarjev ohranjal Caravaggio (David z Goljatovo glavo), ki še danes velja za enega najpomembnejših slikarjev na svetu. Mojster slikarske tehnike chiaroscuro (ostra nasprotja med osvetljenimi in osenčenimi deli podobe) je tudi začetnik modernega slikarstva.
  • Trije največji italijanski literati vseh časov so: Dante Alighieri (Božanska komedija), Francesco Petrarca (Canzoniere) in Giovanni Boccaccio (Dekameron). Alighierijeva pesnitev Božanska komedija je najpomembnejše srednjeveško italijansko delo, saj je vplivala na mnoge kasnejše avtorje in postavila temelj italijanskega knjižnega jezika.
  • Mednarodni sloves so dosegli tudi naslednji italijanski avtorji: Pirandello, Marinetti, Moravia, Levi, Buzzati, Calvino, Eco, Fo in Quasimodo.
  • Italijanski film je svojo renesanso doživel v 40. letih 20. stoletja, ko je režisersko taktirko prevzela nova generacija režiserjev, med njimi Vittorio De Sica (Tatovi koles), Luchino Visconti (Smrt v Benetkah), Michelangelo Antonioni (Povečava), Pier Paolo Pasolini (Salo ali 120 dni Sodome) in najpomembnejši med njimi, Federico Fellini (Cesta, Sladko življenje, Amarcord).
  • Eden izmed bolj priljubljenih filmskih žanrov so italijanski špageti vesterni, mojster tega žanra je bil Sergio Leone s filmi Za pest dolarjev, Dobri, umazani, zli in Bilo je nekoč na zahodu. V prvih dveh je v glavni vlogi zaigral Clint Eastwood, nepozabna pa je tudi glasba, ki jo je za Leonove filme ustvarjal Ennio Morricone.
  • Danes italijanski filmski sloves upravičujejo Nanni Moretti (Sinova soba), Roberto Benigni (Življenje je lepo), Paolo Sorrentino (Mogočnež) in Matteo Garrone (Gomorra).
  • Na svetovnem filmskem prizorišču so kot igralci zasijali Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Gina Lollobrigida, Claudia Cardinale, Franco Nero, Isabella Rossellini in Monica Bellucci.
  • Italija je dežela s kar 47 znamenitostmi na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, kar jo postavlja na sam vrh. Ljubitelje umetnosti najbolj pritegnejo Rim (Vatikanski muzeji), Firence (Galerija Uffizi in Galerija Accademia) ter Benetke (Akademija lepih umetnosti in Muzej Peggy Guggenheim).

Italija je dežela, ki je kar 400 let krojila razvoj evropske umetnosti in hrani največje umetniške zaklade na svetu. Na tečajih italijanščine v Linguli se zato posvečamo tudi spoznavanju italijanske kulture.