Italijani in slavne kavbojke

Od kod izvirajo modre kavbojke?

Tečaj italijanščine ne more miniti brez mode, saj so Italijani znani po izjemnih modnih oblikovalcih (gli stilisti), zato je moda ena izmed tem, ki se ji ne moremo izogniti. Večina vas je nedvomno že slišala za znana imena, kot so Versace, Dolce & Gabbana, Valentino in Prada, verjetno pa ne veste prav vsi, da iz Italije izvira tudi čisto običajen kos oblačila, ki ga nosijo po vsem svetu, prav gotovo pa se najde tudi v vaših omarah (gli armadi). Gre za slavne modre kavbojke (i blue jeans).

tečaj italijanščine

Zavrtimo čas nazaj

Obstaja zmotno prepričanje, da so modre kavbojke prvi sešili Američani (gli americani). Da ugotovimo, kje se skrivajo začetki tega uporabnega oblačila, se moramo preseliti v šestnajsto stoletje (il XVI secolo) v italijansko deželo Ligurijo.

Izraz »blue jeans« izhaja iz »bleu de Gênes« (modro iz Genove). Označuje vrsto zelo odporne tkanine (il tessuto) modre barve (il colore blu), uporabljali pa so jo mornarji (i marinai) za izdelovanje vreč za jadra (i sacchi per vele) in predvsem trgovci, ki so z njo pokrili blago na trgovskih ladjah (le navi mercantili).

Od mornarskega platna do oblačila

Iz modrega blaga so kmalu začeli izdelovati delavske hlače za mornarje iz Genove. Legenda pravi, da je modre kavbojke nosil tudi slavni italijanski vojskovodja Giuseppe Garibaldi ob uporu na Siciliji (1860).

V Ameriko

Šele v devetnajstem stoletju so ameriški trgovci modro blago (il telo blu) pripeljali v Ameriko, najbolj zaslužen za to, da so danes kavbojke nepogrešljiv kos naše garderobe, pa je podjetnik Levi Strauss. Začel je s proizvodnjo hlač za iskalce zlata (i cercatori d’oro), kmalu pa je z nekaj dopolnitvami ustvaril znamenite »leviske«.

Tečaj italijanščine je zabaven, a učinkovit

Kot vidite, italijanski izdelki pomembno vplivajo na naš vsakdan. Če želite izvedeti, kateri so še ostali izdelki, ki jih brez Italijanov ne bi imeli, vas vabimo k vpisu na tečaj italijanščine v Linguli. Ne odlašajte! Po umestitvenem pogovoru si boste svoj tečaj italijanščine izbrali brez težav.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.