Italijanski jekleni konjički

Italijani v svetu ne slovijo zgolj kot odlični kuharji (i cuochi), vrhunski modni oblikovalci ali veliki nogometni navdušenci. Slovijo namreč tudi kot izredni ljubitelji hitrosti (la velocità). Slednje je očitno v italijanski avtomobilski industriji (l’industria automobilistica). Med številnimi italijanskimi avtomobilskimi znamkami izstopajo predvsem svetovno znane Ferrari, Lamborghini in Maserati.

Italijani – izdelovalci pregrešno dragih jeklenih konjičkov.

Pregrešno dragi in hitri kot blisk

Drugi najdražji avtomobil v letu 2016 je bil lamborghini veneno, zanj je bilo treba odšteti kar 4,5 milijona dolarjev. Izdelan je bil posebej za 50. obletnico ustanovitve podjetja (l’impresa), do hitrosti 100 kilometrov na uro pa pospeši le v 2,6 sekunde! Najdražji izmed ferrarijev, pininfarina sergio, stane »le« tri milijone dolarjev, izdelali pa so jih zgolj šest – morda enega ravno za vas.

Ferrari – simbol italijanske avtomobilske industrije

Enzo Ferrari je prvo tovarno (la fabbrica) dirkalnih avtomobilov postavil leta 1929 v Modeni. Ferrari pa je danes med sodelujočimi na dirkah formule 1 edino moštvo, ki v formuli 1 neprekinjeno sodeluje že vse od njene ustanovitve leta 1950. Za financiranje razvoja (lo sviluppo) in proizvodnje (la produzione) pa zgolj prihodki od dirkanja niso bili dovolj. Zato je Ferrari hitro – kljub zasoljenim cenam – prodrl na avtomobilski trg.

Nepogrešljiva rdeča

Tipična rdeča barva (Rosso Scuderia) izvira ravno iz dirkaških tekmovanj, kjer je bila predpisana za italijanske avtomobiliste. Še danes pa si več kot 45 odstotkov strank (i clienti) svojega ferrarija naroči v rdeči barvi (il colore rosso). Eric Clapton, Lindsey Lohan, Paris Hilton in David Beckham so le nekatera imena, ki se nakupu jeklenih konjičkov italijanskega proizvajalca niso mogli upreti.

Tečaj italijanščine in zanimivosti

Obiščite tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula in raziščite še druge zanimivosti, ki jih skriva ta čudovita država.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.