Vitruvijev človek Leonarda da Vincija

Tečaj italijanščine seveda vključuje tudi pogovore o zanimivostih iz italijanske kulture. Poznate Vitruvijevega človeka Leonarda da Vincija?

tečaj italijanščine

Gre za predstavitev idealnih proporcev človeka.

Kdo ali kaj je Vitruvijev človek?

Verjetno je Leonardova risba Vitruvijev človek (L’uomo vitruviano) eden najbolj slavnih simbolov. Njegovo podobo (l’immagine) lahko srečamo praktično vsepovsod. Tako na majicah kot zvezkih, šolskih knjigah in celo na kovancu (la moneta) za en evro. Carlo Azeglio Ciampi je namreč kot italijanski minister za gospodarstvo izbral podobo Vitruvijevega človeka za italijanski evrski kovanec kot simbol za »človeka – mero za vse stvari«.

Ni del razstave

Gre za skico (il disegno), veliko 34,4 krat 24,5 centimetra, narisano s peresom (la penna) in črnilom (l’inchiostro) na papirju (la carta). Nastala je okoli leta 1490 in je shranjena pod referenčno številko 228 v Kabinetu skic in tiska (Gabinetto dei disegni e stampe) v Akademski galeriji (Gallerie dell’Accademia) v Benetkah (Venezia). Delo ni del stalne razstave muzeja (il museo) zaradi občutljivosti papirja.

In kaj predstavlja skica, ki velja za enega najbolj razširjenih simbolov?

tečaj italijanščine

Kip Leonarda da Vincija

Ta vsesplošno znana risba prikazuje moškega (l’uomo) v dveh položajih, kjer so roke in noge iztegnjene v vrisan krog in kvadrat, spodaj in zgoraj pa podobo spremljata teksta, ki ju je navdihnil Vitruvij, rimski arhitekt. Gre za predstavitev idealnih proporcev človeka (le proporzioni ideali del corpo umano) in kako ga lahko vrišemo (inscrivere) v dve popolni obliki, to sta krog (il cerchio), ki predstavlja nebo (il Cielo), in kvadrat (il quadrato), ki simbolizira Zemljo (la Terra). Kot omenjeno, skico spremljajo zapisi o delu arhitekta Vitruvija. Leonardu so bile Vitruvijeve mere le izhodišče za njegova lastna razmišljanja in v tekstu pod sliko predstavi svojo alternativo idealnih mer, ki jih je povzel po moških modelih v Milanu.

Genij pozne renesanse

Leonardo (1452–1519), rojen v Vinciju v Toskani (Toscana), je eden največjih mojstrov pozne renesanse (il Rinascimento), ki je kot umetnik in znanstvenik pustil globok pečat v svojem času in hkrati močno vplival tudi na kasnejše rodove. Bil je tudi kipar, arhitekt, inženir, botanik, glasbenik itd. ter je pogosto zaradi vsestranske nadarjenosti poimenovan za genija.

Leonardo in človeško telo

Leonardo da Vinci je poznan predvsem po svojih slikah (il dipinto) Mone Lize (Mona Lisa) in Zadnje večerje (L’ultima cena). Slaven pa ni le po svojih slikarskih mojstrovinah, ampak tudi po številnih izumih, s katerimi je bil pred svojim časom, ter raziskavah na področju gradbeništva, astronomije in anatomije. Eno od področij, ki je Leonarda izredno fasciniralo, je prav človeško telo (il corpo umano). Ure in ure je namenil raziskovanju in razumevanju delovanja človeškega telesa. Njegovemu študiju se je posvečal v različnih obdobjih svojega življenja, zanimalo pa ga je vse od anatomije (l’anatomia) do tega, kako kri (il sangue) kroži po telesu.

Tečaj italijanščine odpira obzorja

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je kot nalašč za spoznavanje pestre italijanske zgodovine.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.