Palio di Siena, najvznemirljivejša dirka

Verjetno ste najprej pomislili na dirko formule ena v Monzi ali na znamenito moštvo Ferrarija. Tečaj italijanščine vam pogosto razkrije kakšno dragocenost, za katero še niste slišali. Eno od teh najdemo v Sieni, ki gosti znamenito konjsko dirko il Palio di Siena.

tečaj italijanščine

Palio di Siena. Foto: m.visittuscany.com

Dirkaški spektakel dvakrat letno – v juliju in avgustu

Že od 12. stoletja dalje glavni trg tega čudovitega toskanskega mesta (Piazza del Campo) dvakrat letno (2. julija in 16. avgusta) gosti vrhunski dirkaški spektakel. Mesto je pri tem razdeljeno na 17 četrti (le contrade), vsaka od njih ima svojo zastavo (la bandiera). Le 10 četrti pa se lahko s svojim konjem (il cavallo) pred množico obiskovalcev bojuje za zmago na najprestižnejši konjski dirki v Italiji.

Hud boj med četrtmi

Deset četrti izberejo tako, da se v tekmovanje (la gara) uvrsti tistih sedem četrti, ki prejšnje leto niso tekmovale, preostale tri pa določi žreb (il sorteggio). Tekmovalnost med četrtmi je neverjetna. V želji po zmagi pa grejo tudi tako daleč, da poskušajo na skrivaj podkupiti džokeje (i fantini) sovražnih četrti, da bi sebi omogočili boljšo uvrstitev. Neizogiben del folklore sta tudi tradicionalno zbadanje in nagajanje med prebivalci različnih četrti.

Napeto ozračje privablja številne goste

Prvo mesto, ki prinaša zmagovalni prapor (il palio), je goreča želja vseh četrti. Dirka je nevarna, saj konji v zelo ostrih ovinkih včasih tudi padejo. Ozračje pa je izjemno napeto, saj gre za najpomembnejše tekmovanje leta.

Veste, da dirka traja le pičlih 90 sekund?

Dogodek je prvenstveno namenjen prebivalcem Siene, zato domačini na turiste velikokrat gledajo zviška.

Tečaj italijanščine po izvirni govorni metodi

Če boste pridno obiskovali tečaj italijanščine na jezikovni šoli Lingula, boste svoje znanje nadgradili po izvirni govorni metodi. Usposobljeni učitelji vam pomagali, da boste italijanščino obvladali do te stopnje, da se boste lahko neopazno zlili z domačini. Tako boste lahko uživali v nori dirki v osrčju Toskane.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.