Uživanje po italijansko

Naj uživajo brbončice

Znani latinski izrek Carpe diem (užij dan) Italijani prevajajo kot Vivi alla giornata ali Cogli l’attimo (ujemi trenutek). Med lovljenjem svojega trenutka v objemu italijanskih ulic in ob učenju novih italijanskih fraz, ki bodo izboljšale vaše znanje italijanščine, ne pozabite uživati tudi v italijanski kulinariki.

Vorresti un piatto di pasta? (Bi krožnik testenin?)

Testenine sodijo med najbolj prepoznavne italijanske jedi, povprečen Italijan pa jih poje 25 kilogramov na leto. Na italijanske dobrote kaže že zastava Italije, ki v svojih barvah skriva tradicionalno pico Margherita, kjer zelena (verde) barva predstavlja baziliko, bela (bianco) mozzarello in rdeča (rosso) paradižnik. Sicer imajo barve v zastavi tudi drug pomen: zelena pomeni upanje, bela vero, rdeča pa dobrodelnost.

Zabavno preživljanje prostega časa

Med naročanjem kepice sladoleda (gelato) se spomnite, koliko stvari so izumili Italijani: prvi so ponudili sladoled in izdelali sončna očala. Sončna očala so lep modni dodatek, olajšajo pa tudi ogled italijanskih kulturnih znamenitosti v sončnih dneh. Tudi mobilni telefon je izumil Italijan. Vespe, manjši skuterji, ki polnijo italijanske ulice in z vožnjo poleti prijetno hladijo, prav tako izdelujejo italijanska podjetja.

Večna umetnost

Italijani dobro poznajo tudi latinski izrek Ars longa, vita brevis, kar pomeni, da je življenje kratko, umetnost pa traja, s čimer izražajo naklonjenost umetnosti in kulturi. V Italiji je največ kulturnih znamenitosti pod zaščito Unesca in kar 3000 muzejev.

Za lažjo komunikacijo v italijanščini med potovanjem pa obiščite osvežitveni tečaj italijanskega jezika ali nove e-tečaje v Linguli, nato pa na potovanju ujemite trenutek Cogli l’attimo v Italiji.