Galleria Vittorio Emanuele II

Nakupovalno središče v Milanu

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi zanimive italijanske zgradbe in njihovo zgodovino. Galleria Vittorio Emanuele II v Milanu je eno najstarejših nakupovalnih središč na svetu. Še danes tu nakupujejo množice ljudi. Mnogi pa si privoščijo zgodovinski ogled tega arhitekturno zanimivega nakupovalnega središča.

Galleria Vittorio Emanuele II

Še danes tu nakupujejo množice ljudi ali pa si privoščijo zgodovinski ogled tega arhitekturno zanimivega nakupovalnega središča.

Najstarejše nakupovalno središče v Italiji

Galleria Vittorio Emanuele II je najstarejše delujoče nakupovalno središče (il centro commerciale) v Italiji. Je ena izmed glavnih znamenitosti Milana, ki je znan kot modna prestolnica. Štirinadstropna stavba v središču mesta, poimenovana po Viktorju Emanuelu II., prvem kralju (il re) kraljevine Italije, je bila zasnovana leta 1861, zgradil pa jo je arhitekt (l’architetto) Giuseppe Mengoni med letoma 1865 in 1867. Povezuje trga Piazza del Duomo in Piazza della Scala. Zgrajena je v osmerokotni obliki, z železnimi arkadami in veliko osrednjo stekleno kupolo.

»Dnevna soba« Milana

Galleria Vittorio Emanuele II je bila zasnovana kot del projekta za posodobitev Milana v drugi polovici 19. stoletja. Po slogu in arhitekturi je bila precej podobna številnim galerijam, vendar je bila večja (più grande) in bogatejša od prehodnih. Imenovali so jo tudi il Salotto di Milano oziroma »dnevna soba« Milana. Bila je namreč kraj druženja (socializzare) takratnih bogatih milanskih meščanov.

Živi simbol italijanske enotnosti

Galleria velja za živi simbol (il simbolo) italijanske enotnosti, saj je bila zgrajena v obdobju združevanja Italije, ki ga je zaznamovalo veliko travm (il trauma) in trpljenja (la sofferenza). Vendar je združitev naposled uspela in postavila temelje za prihodnji napredek Italije.

Trgovine, kavarne in restavracije, ki so tu že od 19. stoletja

V nakupovalnem središču so trgovine (il negozio), kavarne (il bar) in restavracije (il ristorante), ki v najstarejšem nakupovalnem središču na svetu domujejo že vse, odkar ta obstaja. Med najstarejše kavarne spada Café Restorante Biffi, ki je tu že od leta 1867, Savini pa je ena izmed najstarejših restavracij, ki je tu že od leta 1868.

Tradicija, ki škoduje mozaiku

Na tleh nakupovalnega centra so štirje mozaiki (il mosaico), ki prikazujejo grbe treh prestolnic kraljevine Italije (Torino, Firence in Rim) in Milana. Stara legenda pravi: če se človek s peto (il tallone) trikrat zavrti na testisih bika v grbu Torina, mu bo to prineslo veliko sreče. Takšno početje na mozaiku povzroča veliko škodo, saj na mestu vrtenja nastaja velika luknja.

Vabljeni na tečaj italijanščine v Linguli

Tečaj italijanščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v italijanskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste po nakupih odpravili v enega izmed najstarejših nakupovalnih središč na svetu!

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.