Italija – umetnostna galerija na prostem

Tečaj italijanščine je odlična priložnost za spoznavanje italijanske kulture. Največji vzpon je italijanska umetnost dosegla v renesansi (od 14. do 17. stoletja). Začela se je v Firencah in se nato razširila po vsej Evropi ter vplivala na vsa umetnostna in družboslovna področja ter znanost.

tečaj italijanščine

Obdobje največjih umetnikov

V tem času so delovali največji umetniki, npr. Leonardo da Vinci (Mona Liza, Zadnja večerja), Michelangelo Buonarroti (kip Davida, poslikava Sikstinske kapele). Rafael (Atenska šola), Sandro Botticelli (Rojstvo Venere), Tizian (Marijino vnebovzetje) in Tintoretto (Raj). Največja renesančna arhitekturna umetnina in največja krščanska cerkev na svetu je bazilika sv. Petra. To je zasnoval Donato Bramante na začetku 16. stoletja, gradili pa so jo kar 120 let.

Ste že slišali za Caravaggia?

stolp v Pisi, Villa d'Este in Duomo di San Giorgio

Le nekaj znamenitosti na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine – Stolp v Pisi (Avtor: Samuli Lintula), Villa d’Este in Duomo di San Giorgio (Avtor: GJo)

V baroku je sloves renesančnih slikarjev ohranjal Caravaggio (David z Goljatovo glavo). Še danes velja za enega najpomembnejših slikarjev na svetu. Mojster slikarske tehnike chiaroscuro (ostra nasprotja med osvetljenimi in osenčenimi deli podobe) je tudi začetnik modernega slikarstva.

Italijanski literati

  • Trije največji italijanski literati vseh časov so: Dante Alighieri (Božanska komedija), Francesco Petrarca (Canzoniere) in Giovanni Boccaccio (Dekameron). Alighierijeva pesnitev Božanska komedija je najpomembnejše srednjeveško italijansko delo. Vplivala je namreč na mnoge kasnejše avtorje in postavila temelj italijanskega knjižnega jezika.
  • Mednarodni sloves so dosegli tudi naslednji italijanski avtorji: Pirandello, Marinetti, Moravia, Levi, Buzzati, Calvino, Eco, Fo in Quasimodo.

Zanimivi italijanski film

  • Italijanski film je svojo renesanso doživel v 40. letih 20. stoletja, ko je režisersko taktirko prevzela nova generacija režiserjev. Med njimi Vittorio De Sica (Tatovi koles), Luchino Visconti (Smrt v Benetkah). Pa Michelangelo Antonioni (Povečava), Pier Paolo Pasolini (Salo ali 120 dni Sodome) in najpomembnejši med njimi, Federico Fellini (Cesta, Sladko življenje, Amarcord).
  • Eden izmed bolj priljubljenih filmskih žanrov so italijanski špageti vesterni, mojster tega žanra je bil Sergio Leone s filmi Za pest dolarjev, Dobri, umazani, zli in Bilo je nekoč na zahodu. V prvih dveh je v glavni vlogi zaigral Clint Eastwood, nepozabna pa je tudi glasba, ki jo je za Leonove filme ustvarjal Ennio Morricone.
  • Danes italijanski filmski sloves upravičujejo Nanni Moretti (Sinova soba), Roberto Benigni (Življenje je lepo), Paolo Sorrentino (Mogočnež) in Matteo Garrone (Gomorra).
  • Na svetovnem filmskem prizorišču so kot igralci zasijali Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Gina Lollobrigida, Claudia Cardinale, Franco Nero, Isabella Rossellini in Monica Bellucci.

Dežela kulturne dediščine

  • Italija je dežela s kar 47 znamenitostmi na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, kar jo postavlja na sam vrh. Ljubitelje umetnosti najbolj pritegnejo Rim (Vatikanski muzeji), Firence (Galerija Uffizi in Galerija Accademia) ter Benetke (Akademija lepih umetnosti in Muzej Peggy Guggenheim).

Tečaj italijanščine odpira obzorja

Italija je dežela, ki je kar 400 let krojila razvoj evropske umetnosti in hrani največje umetniške zaklade na svetu. Tečaj italijanščine v Linguli vam omogoča spoznavanje italijanske kulture.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.