Sikstinska kapela in zanimiva dejstva

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi italijanska mesta in njihove zanimivosti. Prečudovita Sikstinska kapela (Cappella Sistina) v uradni rezidenci papeža rimskokatoliške cerkve v Vatikanu slovi po poslikavah največjih renesančnih slikarjev.

tečaj italijanščine

Poslikave v Vatikanskih muzejih.

Od kod ime?

Sikstinska kapela je poimenovana po papežu (il papa) Sikstu IV., ki je v 15. stoletju naročil njeno gradnjo. Za poslikavo dveh dolgih sten kapele je najel slikarje Pietra Perugino, Sandra Botticellija, Domenica Ghirlandaia in Pinturicchia; naslikali naj bi biblijsko zgodbo Mojzesa na levi steni in zgodbo Kristusa na desni. Umetniki (l’artista) so s svojimi deli Rim popeljali v zgodnjo renesanso.

Michelangelo sprva ni želel poslikati stropa kapele

Ko se je papež Julij II., nečak Siksta IV., odločil, da bo delno spremenil poslikavo Sikstinske kapele, je prosil Michelangela, da poslika strop (il soffitto). Michelangelo se dela najprej ni želel lotiti, saj je menil, da je kipar, ne pa slikar. Naročilo je kasneje kljub vsemu sprejel in naslednja štiri leta slikal svetopisemske (biblico) zgodbe. Ko je leta 1512 končal, je bila ustvarjena mojstrovina, ki je spremenila razvoj zahodne umetnosti.

Golota na freskah

Številni prizori golote (la nudità) na freskah so v preteklosti povzročili nemajhne polemike, saj so menili, da so takšne podobe nespodobne. V 16. stoletju so naročili, naj jih zakrijejo s figovimi listi (la foglia di fico), oblačili in drugimi predmeti.

Papeži so izvoljeni v Sikstinski kapeli

Novega papeža v Sikstinski kapeli volijo že od leta 1492. V času izbire novega papeža se v Sikstinski kapeli zbere 115 kardinalov, ki prisežejo molčečnost. Ko se zberejo vsi kardinali, se vrata kapele zaklenejo. Ko se iz dimnika (il camino) kapele začne kaditi bel dim (il fumo bianco), pomeni, da je bil izbran nov papež. Elektronske naprave med volitvami novega papeža v kapeli niso dovoljene.

Zakaj soba solz?

Ob Sikstinski kapeli je tudi tako imenovana soba solz, kamor se po izvolitvi lahko umakne novoizvoljeni papež. Soba naj bi dobila ime po močnih čustvih (i sentimenti), ki prevzamejo papeža ob izvolitvi.

Poslikav ne smete fotografirati

Če boste želeli v Sikstinski kapeli fotografirati ali snemati, vas bodo varnostniki nemudoma opozorili, da tega ne smete početi, pospraviti morate tudi svoj mobilni telefon (il cellulare). Razlogi za to so v ekskluzivnih televizijskih pravicah, ki jih je japonska televizijska hiša za snemanje Siktinske kapele pridobila po njeni zadnji obnovi.

Tečaj italijanščine: spregovorite samozavestno

Tečaj italijanščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v italijanskem jeziku. Znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Italiji in morda tudi med obiskom Sikstinske kapele.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.