Zanimive velikonočne tradicije v Italiji

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da se poleg jezika naučite tudi kaj o italijanski kulturi in tradiciji. Eden izmed največjih praznikov za katolike v Italiji je velika noč (Pasqua). Praznične dneve Italijani preživljajo z družino in prijatelji, po mnogih mestih in vaseh pa ohranjajo večstoletne velikonočne tradicije.

Colomba di Pasqua je velikonočna različica slaščice panettone. Foto: N i c o l a.

Cvetna nedelja – Domenica delle palme

Na cvetno nedeljo ljudje pred vrata svojih domov položijo oljčne veje (rami d’ulivo), ki so simbol miru in sprave (riconciliazione), ter palmove liste, simbol zmagoslavja in kraljevanja. Na cvetno nedeljo ima papež govor na Trgu svetega Petra.

Okusen sladek kruh v obliki golobice

Colomba di Pasqua je velikonočna različica slaščice panettone. Je ena izmed tradicionalnih velikonočnih jedi, ki se pripravlja podobno kot panettone, le da ne vsebuje rozin, v testo pa se navadno dodaja kandirano sadje (frutta candiata). Okrašena je s sladkorjem in mandlji, po obliki pa spominja na golobico.

Tekmovanje v kotaljenju sira – Ruzzolone

Na velikonočni ponedeljek (Pasquetta) se v malem umbrijskem mestu Panicale odvija tekmovanje v kotaljenju sira (formaggio). Tekmovalci po mestu kotalijo ogromne hlebce sira in jih s čim manj potiski skušajo spraviti do cilja. Zmagovalec pa za nagrado dobi sir, ki ga je previdno kotalil po mestu.

Najdaljša velikonočna procesija v Italiji – Misteri di Trapani

V mestu Trapani na Siciliji pa imajo najdaljšo velikonočno procesijo v Italiji. Traja kar 24 ur, začne pa se na veliki petek (Venerdì santo).

Ognjemet v Firencah – Scoppio del Carro

V Firencah vsako leto na velikonočno nedeljo zjutraj pripravijo ogromen ognjemet (fuochi d’artificio) pred katedralo svete Marije. Antični voziček, ki je star več kot 500 let, napolnijo z različnimi pirotehničnimi sredstvi, uspešna eksplozija pa zagotavlja dobro leto. Tradicija (tradizione) je stara več kot 350 let.

Tečaj italijanščine: spoznajte italijanske običaje

Pri učenju jezika je pomembno tudi razumevanje različnih tradicij države. Italijanska kultura jih ima ogromno, tečaj italijanščine z izkušenimi učitelji pa je dobra priložnost, da spoznate tiste najzanimivejše.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.