Mona Liza in njene skrivnosti

Tečaj italijanščine vključuje tudi prijetno druženje in zanimive pogovore o italijanskih umetnikih in njihovih delih. Mona Liza je slavna slika italijanskega umetnika Leonarda da Vincija z začetka 16. stoletja. Ženska na sliki naj bi imela skrivnosten nasmeh, a to ni edina »skrivnostna« stvar, povezana z eno najbolj znanih slik na svetu.

Njeno ime ni zares Mona Liza

Leta 1503 je v Firencah Francesco del Giocondo naročil portret svoje žene Lise Gherardini. To pojasnjuje manj razširjeno poimenovanje slike La Gioconda, po moževem priimku (il cognome). Ime Mona Lisa pa v italijanščini pravzaprav pomeni  »moja gospa (la signora) Liza«.

Pablo Picasso med osumljenci za krajo slike

Ko je bila leta 1911 slika Mone Lize ukradena (rubato) iz muzeja v Louvru, je to med ljudmi povzročilo veliko žalost. Zgodba o ukradeni sliki je bila objavljena v časopisih po vsem svetu. Preiskovanje je šlo tako daleč, da je bil zaslišan celo Pablo Picasso, ki pa s krajo seveda ni bil povezan. Sliko so našli dve leti za tem in jo vrnili v muzej, kjer so jo še dodatno zavarovali (proteggere), da se tak dogodek ne bi več ponovil.

Skrivnostni pogled

Poseben ni le njen nasmeh (il sorriso), temveč tudi njene oči (gli occhi), ki naj bi vas gledale ne glede na to, ali stojite na levi ali na desni strani slike. Zanimivo pa je tudi, da so podrobnejše raziskave slike pokazale, da se v njenem desnem očesu skrivata začetnici L. V. (Leonardo da Vinci).

Kaj se je zgodilo z njenimi obrvmi?

Tudi obrvi (le sopracciglia) Mone Lize niso povsem jasno vidne. Nekateri trdijo, da je razlog v takšni visoki modi tistega časa, drugi pa vztrajajo, da je to dokaz, da je Mona Liza pravzaprav nedokončana (incompiuto) mojstrovina. Toda leta 2007 so podrobni posnetki slike razkrili, da je da Vinci nekoč narisal obrvi in ​​krepke trepalnice, ki pa so sčasoma preprosto zbledele (sbiadire) ali se izgubile med obnavljanjem.

Očarala je tudi Napoleona

Francoski cesar je imel sliko Mone Lize kar štiri leta obešeno v svoji spalnici v palači Tuileries. Mona Liza naj bi Napoleona zelo prevzela, verjeli pa so, da je bila prav slika navdih za njegovo naklonjenost (l’affetto) simpatični Italijanki po imenu Teresa Guadagni, ki je bila pravzaprav potomka Lise Gherardini.

Nihče je ne more kupiti

Slika je resnično neprecenljiva, saj je nihče ne more kupiti (comprare) ali prodati (vendere). Hranijo jo v muzeju v Louvru, kjer tako pripada vsem ljudem, njihova srca pa njej. Očaranost nad Mono Lizo se je stopnjevala celo do te mere, da so morali postaviti poseben nabiralnik (la buca delle lettere) za njej namenjena ljubezenska pisma.

Tečaj italijanščine omogoča spoznavanje kulture

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da poleg kulturnih zanimivosti spoznate tudi mnogo novih besed in postanete boljši govorec italijanščine.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.