O sole mio

Ali znate zapeti v italijanščini?

Verjetno bi se vsak od nas  spomnil vsaj kratkega odlomka katere od italijanskih popevk.

  • Pesem O sole mio (1898) pozna ves svet. Na željo turistov jo najpogosteje prepevajo beneški gondoljerji, čeprav gre za neapeljsko kancono, med katerimi je širše znana tudi Santa Lucia. Večino kancon – tradicionalnih pesmi, odpetih v neapeljskem narečju – so napisali priseljenci z juga Italije in v njih obujali spomine na domači Neapelj.
  • Italija je zibelka operne glasbe. Prvo opero je leta 1597 napisal Jacopo Peri, imenovala pa se je Dafne. Med najslovitejše operne skladatelje štejemo očeta moderne opere Monteverdija (Orfej), Rossinija (Seviljski brivec), Verdija (Nabucco) in Puccinija (Tosca). Njihova dela so opero priljubila širšemu občinstvu, veliko zaslugo pri tem pa ima tudi največji italijanski tenorist Luciano Pavarotti.
  • Najznamenitejša italijanska operna hiša, ki uživa tudi svetovni sloves, je milanska La Scala (1778). Strah in trepet nastopajočih so še danes največji oboževalci, a tudi najhujši operni kritiki, ki opero spremljajo iz t. i. loggione (galerije).
La Scala

La Scala – najznamenitejša italijanska operna hiša, Milano (Avtor: Paolo da Reggio)

  • V baroku so ustvarjali največji italijanski skladatelji Vivaldi, Corelli, Monteverdi in Albinoni.
  • Italijani so veliko pripomogli tudi k razvoju klasične glasbe; ustvarili so nove vrste skladb, kot so simfonija, koncert, sonata idr. Prav tako so naredili prvo violino (violino), violo, violončelo (violoncello) in klavir (pianoforte).
  • V 70. letih 20. stoletja je pevec in producent Giorgio Moroder poskrbel za nov glasbeni slog – disko glasbo, na katero je kmalu plesal ves svet, v Italiji pa se je desetletje kasneje razvila še podzvrst italo disko.
  • Sanremski popevkarski festival (il festival di Sanremo), ki ga prirejajo od leta 1951, je še danes najpomembnejši, na njem pa so se prvič predstavili danes uspešni glasbeniki, kot sta Eros Ramazzotti in Andrea Bocelli.

Na tečajih italijanščine v Linguli bomo včasih tudi prepevali, predvsem pa italijanski jezik in kulturo spoznavali čisto po italijansko – sproščeno in z užitkom.