Festa Dei Serpari, praznik lovilcev kač

Za italijansko mestece Cocullo v deželi Abruci (Abbruzzo) večina ne bi nikoli slišala, če tam vsako leto ne bi potekala najbolj nenavadna italijanska procesija lovilcev kač (serpari). Tečaj italijanščine ponuja tudi stik s kulturno tradicijo Italije.

Praznovanja lovilcev kač se udeležijo le pogumni

praznik lovilcev kač

Festa Dei Serpari (Avtor: ironix, flickr)

Če niste pretirani ljubitelji teh živali, se je mestu prvi četrtek v maju bolje izogniti. Takrat vaščani praznujejo praznik lovilcev kač (Festa Dei Serpari) in se poklonijo zavetniku vasi, sv. Dominiku. Ta je bil znan po svojih čudežnih zdravilnih močeh, s katerimi je ozdravil tudi posledice kačjega pika.

Kače brez strupa

Lovilci kač že nekaj tednov pred praznikom nalovijo kače in jim odstranijo strupnike. Na dan praznovanja z njimi ovesijo kip sv. Dominika in ga ponesejo po ulicah. Pri tem jih spremljajo duhovnik in skupina deklet, oblečenih v tradicionalne noše. Dekleta v košarah nosijo kruh v obliki kače, ki se je ugriznila v lasten rep.

Kakšna letina bo?

Po stari vraži položaj kač napoveduje, kakšno bo prihodnje leto: če so kače ovite okoli svetnikove glave, bo letina dobra, če pa se ovijejo okoli njegovih rok, bo leto polno nadlog. Po končani procesiji so ulovljene kače prvotno skuhali in pojedli, zdaj pa jih spustijo nazaj v naravo.

Tečaj italijanščine je v Linguli zanimiv

Si upate udeležiti Festa Dei Serpari? Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula vas bo opremil z besediščem, ki vam bo olajšalo izlet v Italijo.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.