Praznovanja lovilcev kač se udeležijo le pogumni!

Za italijansko mestece Cocullo v deželi Abruci (Abbruzzo) večina ne bi nikoli slišala, če tam vsako leto ne bi potekala najbolj nenavadna italijanska procesija lovilcev kač (serpari).

praznik lovilcev kač

Festa Dei Serpari (Avtor: ironix, flickr)

  • Če niste pretirani ljubitelji teh živali, se je mestu prvi četrtek v maju bolje izogniti. Takrat vaščani praznujejo praznik lovilcev kač (Festa Dei Serpari) in se poklonijo zavetniku vasi, sv. Dominiku. Ta je bil znan po svojih čudežnih zdravilnih močeh, s katerimi je ozdravil tudi posledice kačjega pika.
  • Lovilci kač že nekaj tednov pred praznikom nalovijo kače in jim odstranijo strupnike. Na dan praznovanja z njimi ovesijo kip sv. Dominika in ga ponesejo po ulicah. Pri tem jih spremljajo duhovnik in skupina deklet, oblečenih v tradicionalne noše. Dekleta v košarah nosijo kruh v obliki kače, ki se je ugriznila v lasten rep.
  • Po stari vraži položaj kač napoveduje, kakšno bo prihodnje leto: če so kače ovite okoli svetnikove glave, bo letina dobra, če pa se ovijejo okoli njegovih rok, bo leto polno nadlog.
  • Po končani procesiji so ulovljene kače prvotno skuhali in pojedli, zdaj pa jih spustijo nazaj v naravo.

Da bo potovanje po Italiji prijetnejše, poskrbimo v Linguli, kjer lahko na jezikovnih tečajih, kot so kratki tečaji za popotnike, hitro usvojite osnove sporazumevanja v italijanščini.