Pisa – ravno prav postrani

Tečaj italijanščine vam postreže z zanimivostmi o italijanskih znamenitostih. Ne zgodi se velikokrat, da bi arhitekturni fiasko postal ena največjih svetovnih znamenitosti (monumenti). In to tako, ki jo na leto obišče prek milijon turistov. A vendar se je s poševnim stolpom v Pisi (Torre pendente di Pisa) zgodilo prav to.

Trg čudežev v Pisi

Piazza dei Miracoli, Pisa (Avtor: Patrick Landy)

Trg čudežev

Stolp (torre) oziroma zvonik stoji na Trgu čudežev (Piazza dei Miracoli). Skupaj s katedralo, krstilnico in pokopališčem tvori kompleks, ki je bil leta 1987 uvrščen na Unescov seznam kulturne dediščine.

3,9 metra nagiba

Ima osem nadstropij, visok je 56,70 metra, tehta okoli 14.500 ton, do njegovega vrha pa vodi 296 stopnic. Leta 1911 so ga začeli redno meriti in od takrat se njegov vrh nagiba za 1,2 milimetra na leto, kar danes znaša 3,9 metra.

Legenda o plemkinji

Gradnja stolpa se je začela leta 1173, zaradi težav s posedanjem in posledičnimi prekinitvami del pa so ga gradili kar 177 let. Legenda pripoveduje, da je plemkinja Berta di Bernardo mestu zapustila 60 novcev. V oporoki pa je zapisala, naj v njen spomin zgradijo veličasten zvonik.

Stolp so leta 1990 zaradi strahu, da se bo prevrnil, zaprli za javnost in ga ponovno odprli desetletje kasneje. V tem času se je z njegovo stabilizacijo ukvarjala skupina strokovnjakov, ki ji je nagib stolpa uspelo zmanjšati za 45 centimetrov. Če se sanacije ne bi lotili, bi se stolp do leta 2040 porušil. Tako pa se je prvikrat v svoji 800-letni zgodovini nehal nagibati. Po besedah inženirjev naj bi zdaj ohranil stabilnost naslednjih 200 let.

Kdo je naredil načrt zanj, ni povsem znano, omenjajo pa se imena treh arhitektov: Guglielma in Bonanna Pisana ter Diotisalvia.

Izredno obiskana

Število obiskovalcev se bo najbrž zdaj še povečalo, saj bo po dolgoletni restavratorski prenovi ponovno zasijal v vsej svoji lepoti.

Pisa je imela že v rimskem imperiju pomembno vlogo kot pomorska sila, danes pa je znana predvsem po svoji univerzi, ki je ena najstarejših v Italiji. Med njene pomembnejše meščane prištevamo tudi Galilea Galileja.

Tečaj italijanščine in uspešna govorna metoda

Da bo potovanje po Italiji prijetnejše, poskrbimo v Linguli. Tečaj italijanščine po izvirni govorni metodi vam omogoči, da hitro usvojite osnove sporazumevanja.