Krilati lev – simbol Beneške republike

Tečaj italijanščine vključuje tudi prijetno druženje in zanimive pogovore o italijanski kulturi in zgodovinskih znamenitostih. Krilatega leva (il leone alato) srečamo v Benetkah na vsakem koraku in kamor nam seže pogled. Pojavlja pa se tudi povsod, kamor je segel vpliv Beneške republike.

tečaj italijanščine

Krilati lev – simbol Beneške republike

Simbol Italije

tečaj italijanščineLev s krili (le ali) je simbolična upodobitev svetega Marka, ki ni le simbol mesta Benetke, ampak tudi stare Beneške republike, sedanje Benečije (il Veneto) in tudi same Italije. Po legendi naj bi angel v podobi krilatega leva nagovoril svetega Marka (San Marco), ko je doživel brodolom v laguni, ter mu povedal, da bo nekoč tu našel svoj mir in čaščenje.

Krilati lev

tečaj italijanščine

Krilati lev se pojavlja povsod, kamor je segel vpliv Beneške republike – tudi npr. na Hrvaškem.

Lev s krili je bil upodobljen tudi na prvi uradni zastavi Beneške republike iz leta 1879, danes pa se pojavlja na vseh področjih in predstavlja tako civilne in politične kot tudi vojaške organizacije. Vidimo ga lahko na zastavah (la bandiera), praporih (il gonfalone), grbih (lo stemma), zastavah trgovske in vojaške mornarice (il navale mercantile e militare), spomenikih (il monumento), kovancih (la moneta)

Zlati lev

tečaj italijanščine

Beneški festival vsako leto obiščejo številne filmske zvezde. Foto: HELLO!

 

Beneški lev je tudi zlati lev (il Leone d’oro), ki je nagrada za najboljši film na beneškem filmskem festivalu (Il Festival del cinema di Venezia). Uporabljajo pa ga tudi druge organizacije in podjetja, denimo zavarovalnica Assicurazioni Generali.

Zakaj ima beneški lev krila?

Beneški lev ima več različnih podob. Lev ob tem simbolizira moč evangeličanske besede, krila duhovni dvig, avreola pa je tradicionalni simbol svetosti.

Knjiga ali meč?

Beneškega leva najdemo tako s knjigo kot z mečem. Lev, kot rečeno, simbolizira mogočnost in moč, knjiga (il libro) modrost in mir (la pace), meč (la spada) pa moč (la forza) in pravico (la giustizia).

Tečaj italijanščine omogoča brezskrbna potovanja

Ste že obiskali Benetke in opazili njihov simbol, mogočnega leva? Tečaj italijanščine v Linguli je idealna priložnost za spoznavanje bogate italijanske kulture.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.