Nenavadni italijanski zakoni

Tečaj italijanščine je dobra priložnost, da se poleg jezika naučite tudi kaj o italijanski kulturi in poklepetate o zanimivostih sosednje države. Med posebne zanimivosti zagotovo sodijo tudi nenavadni italijanski predpisi (la regola) in zakoni, ki jih je dobro poznati, če vas pot popelje v Italijo.

Ustvarjanje peščenih gradov je v mestu Eraclei blizu Benetk prepovedano.

Svojemu psu nikar ne barvajte dlake

V Torinu ste po zakonu dolžni svojega psa sprehoditi (portare a spasso il cane) vsaj trikrat na dan. Prepovedano je barvanje, krajšanje in oblikovanje živalske dlake v nenaravnih oblikah. Spreminjanje in oblikovanje dlake (il pelo) velja za enega izmed resnejših prekrškov na področju nasilja nad živalmi. Kazen za tak prekršek (l’infrazione) je 500 evrov.

Peščeni gradovi na plaži so nevarni

Radi ustvarjate peščene gradove (il castello di sabbia) na plaži? Na žalost je takšno početje v mestu Eraclei blizu Benetk prepovedano. Peščene skulpture na plaži naj bi bile previsoke in tako pomenile nevarnost (il pericolo) za sprehajalce.

Kopanje v vodnjakih prepovedano

V Italiji je kopanje v vodnjakih (la fontana), vodometih in fontanah prepovedano, saj so vodnjaki po večini zgodovinski spomeniki, ki so zaščiteni (protetti) in jih je treba varovati. Če bi vas zamikalo, da svoje noge namočite v enega izmed vodnjakov, lahko pričakujete kazen v višini 900 evrov.

Ne kupujte ponaredkov v Benetkah

Čeprav na številnih krajih v bližini Benetk najdemo prodajalce ponaredkov (il falso) priznanih znamk torbic, denarnic, oblačil in čevljev, je takšno početje prepovedano. Prekršek pa boste storili tudi vi, če vas bodo zalotili, kako kupujete ponarejen izdelek. Prodajalci so pod nenehnim nadzorom, kupci pa lahko pričakujejo kazen (la multa) celo do 1000 evrov.

Pozabite na poljubljanje v avtu

Čeprav je Italija polna romantičnih kotičkov za zaljubljence, lahko ti v italijanskem mestu Eboli pozabijo na poljubljanje (baciare) in objemanje v avtu. Takšno početje je namreč leta 2008 župan (il sindaco) prepovedal, saj naj bi ogrožalo javnost. Čeprav se sliši čudno, nikar ne testirajte, ali to drži, saj vas lahko doleti kazen v višini 500 evrov.

Tečaj italijanščine za lažje razumevanje

Res nenavadni zakoni, kajne? Tečaj italijanščine v Linguli vam bo razkril še mnoge zanimivosti o tej državi, seveda vse ob učenju jezika. Izkušeni učitelji vas bodo spodbudili, da boste znanje italijanščine nadgrajevali na zanimiv način.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.