Filmske klasike: Življenje je lepo

Učenje jezika na drugačen način

prvi-filmski-projektor

Film La vita è bella.

Tečaj italijanščine je idealna priložnost za klepet o italijanskih filmih.

Ko je leta 1896 v Rim prispel prvi filmski projektor, si verjetno nihče ni mislil, da bo italijanska filmska produkcija doživela takšen razcvet.

Ljudje so množično drli v kinodvorane (sale cinematografiche). Mnogi odlični režiserji (i registi) (De Sica, Fellini, Pasolini, Leone in drugi) pa so italijanski film ponesli v svet in ga spremenili v prepoznavno blagovno znamko.

Do danes so italijanski celovečerci (i lungometraggi) prejeli že kar 14 oskarjev za najboljši tujejezični film (Miglior film straniero). Pa tudi 12 zlatih palm (Palme d’Oro) na canskem festivalu, 11 zlatih levov (Leoni d’Oro) na beneškem festivalu in 7 zlatih medvedov (Orsi d’oro) na festivalu v Berlinu.

Italijanske filmske klasike: Življenje je lepo

Ogled filma v tujem jeziku, pa čeprav s podnapisi (i sottotitoli), je vsekakor ena izmed poti do znanja, ki jo učitelji italijanščine na Linguli vedno priporočamo, saj se jezika tako učimo na sproščen način.

»Prepovedan vstop Judom in psom«

»Prepovedan vstop Judom in psom«

Film Življenje je lepo (La vita è bella) je s tremi oskarji (najboljši tujejezični film, najboljši glavni igralec, najboljša filmska glasba) ena najprepoznavnejših italijanskih filmskih mojstrovin.

Glavni igralci (i protagonisti) Dora, veseljak Guido in njun navihanec Giosuè so srečna judovska družina, ki pa se mora spopadati z vedno bolj neprijetnimi rasnimi opazkami. Začetek druge svetovne vojne (la seconda guerra mondiale) žal zanje ne pomeni nič dobrega, saj vse tri odpeljejo v koncentracijsko taborišče (il campo di concentramento). V taborišču družino ločijo, oče Guido pa je trdno odločen, da bo sina obvaroval pred kruto resnico, zato se malemu Giosueju zlaže, da je vse del igre (il gioco), ki ji morata slediti, če želita zmagati in prejeti glavno nagrado – čisto pravi vojaški tank (il carro armato).

Izjemno filmsko delo prepričalo tudi podeljevalce oskarjev

Odločitev piscev zgodbe, da grozote koncentracijskih taborišč predstavijo na komičen način, je bila zaradi posebno občutljive teme vsekakor tvegana, a po njihovem mnenju hkrati edina pot, s katero lahko tragedijo druge svetovne vojne približajo novim generacijam.

Prepletajoči se zgodbi o ljubezni med očetom in sinom ter krutosti rasističnega režima, izjemna igra Roberta Benignija ter očarljiva glasbena podlaga (la colonna sonora) skladatelja Nicole Piovanija so samo nekateri filmski prijemi, ki vas bodo prepričali, da gre za izjemno delo, vredno večkratnega ogleda.

Tečaj italijanščine: z gledanjem filmov se učimo

Ob spremljanju filma se boste mimogrede naučili tudi kakšno novo besedo in s tem bili še korak bliže odličnemu znanju italijanskega jezika, če želite svoje znanje še bolj izpopolniti, pa vas vabimo, da pridete na tečaj italijanščine v Lingulo.

Če še ne veste, kateri tečaj bi bil pravi za vas, se dogovorite za brezplačen svetovalni pogovor, po katerem bomo lažje izbrali pravi tečaj italijanščine.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.