Italija in priljubljeni športi

V italijanščini nogometu rečejo calcio in najbrž ni treba ugibati, kateri je najbolj priljubljen šport v Italiji. Zdi se, da med nogometnimi prvenstvi Italija ne živi za nič drugega, s štirimi osvojitvami svetovnega nogometnega pokala (nazadnje leta 2006) pa na lestvici zaseda drugo mesto, takoj za Brazilci. Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da spoznate navade Italijanov.

San Siro stadion

San Siro stadion v Milanu je eden največjih v Evropi (Avtor: oscar federico bodini)

Kdo je najboljši?

Na domačem prizorišču sloves najboljših nogometnih ekip uživajo Juventus iz Torina ter AC Milan in Inter iz Milana. Častni naziv najboljšega italijanskega igralca v zgodovini pa nosi Roberto Baggio.

Forza Azzurri! (Dajmo, Azzurri!) je pogost navijaški vzklik na nogometnih tekmah, saj so italijanski Azzurri (Squadra Azzurra – modra ekipa) druga najuspešnejša nogometna reprezentanca na svetu.

Vse od kolesarstva do odbojke

Poleg nogometa Italijani najpogosteje igrajo košarko, odbojko in ragbi. Priljubljeni so tudi smučanje, kolesarjenje in motoristične dirke. Italijani v ekipnih športih uspehe žanjejo tako v košarki kot v ragbiju, svetovno znana je tudi njihova odbojkarska liga. Ob pogovoru o italijanskem športu ne smemo pozabiti na kolesarstvo (ciclismo). Giro d’Italia je del kolesarskega tekmovanja na dolge razdalje Grand Tours; dirko dopolnjujeta še Tour de France in Vuelta España, vsaka pa traja približno tri tedne. Na dveh kolesih za navdušenje navijačev poskrbijo tudi italijanski motociklisti, na primer Valentino Rossi kot najuspešnejši motociklist v MotoGP.

Giro d'Italia

Kateri so še drugi priljubljeni športi?

 • Dirkalna ekipa Scuderia Ferrari je najstarejša in najuspešnejša dirkalna ekipa vseh časov. V preteklosti so zanjo vozili tudi Niki Lauda, Michael Schumacher in Kimi Räikkönen, trenutno pa Fernando Alonso in Felipe Massa.
 • Iz Italije prihaja najboljši motociklistični dirkač Valentino Rossi.
 • Ena najpomembnejših kolesarskih dirk je Giro d’Italia, ki skupaj z dirko po Franciji in Španiji sestavlja veliko dirko. Italijani se tudi v tem športu pogosto zavihtijo na zmagovalne stopničke, saj jih po zmagah na svetovnem prvenstvu prekaša le Belgija.
 • In kar se tiče zimskih športov, le kdo ne pozna Alberta Tombe in Deborah Compagnoni, enih najuspešnejših smučarjev?

Italijanske športne fraze

Preberite si še nekaj italijanskih športnih fraz, ki jih usvojite tudi na tečajih italijanščine v Linguli:

 • Il gioco – igra
 • Il campionato – prvenstvo
 • Il fuori giocoofsajd
 • Il tifoso – navijač
 • Che gol!– Kakšen gol!
 • Che parata! – Kakšna obramba! (nanaša se na obrambo golmana pri nogometu)
 • Ci piacerebbe andare ad una partita di calcio. – Želimo na nogometno tekmo.

Tečaj italijanščine je poučen, a zabaven

Če med športne navdušence sodite tudi vi, potem se udeležite tečajev italijanskega jezika v Linguli. Z novim jezikovnim znanjem boste lahko športne prenose spremljali v italijanščini, z zagretimi komentatorji, ki vselej poskrbijo za še bolj napeto tekmo.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.