Rim – česa ne smete spregledati

Tečaj italijanščine vam nudi spoznavanje italijanskih mest. Največje italijansko mesto je prava paša za oči in velikanski muzej na prostem. Na vsakem koraku boste odkrili kakšen umetniški zaklad, arhitekturno mojstrovino ali sledi veličastne antične preteklosti.

panoramska slika bazilike sv. Petra v Vatikanu

Bazilika sv. Petra v Vatikanu (Avtor: François Malan)

Vatikan

V središču Rima se razteza Vatikan, ki s približno 44 hektarji nosi naziv najmanjše države na svetu. Tu ni le sedež papeža, temveč se za njegovimi zidovi skriva tudi kompleks največjih muzejev na svetu – Vatikanski muzeji z znamenito Sikstinsko kapelo in največja katoliška cerkev, bazilika sv. Petra.

notranjost Panteona v Rimu

Panteon (Avtor: Emilio Labrador)

Kolosej, največji rimski amfiteater

Kolosej, največji rimski amfiteater (Avtor: Jimmy Walker)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Panteon

Panteon je najbolje ohranjena antična stavba v Rimu in tudi najbolje ohranjen antični tempelj na svetu. V sedanji podobi ga je dal zgraditi cesar Hadrijan leta 120 n. št. Prvotno je na tem mestu stal tempelj, ki ga je leta 27 pr. n. št. zasnoval vojskovodja Mark Agripa, namenjen pa je bil čaščenju rimskih bogov. Tempelj ima kupolo, ki je enako široka in visoka (43 metrov), na njenem vrhu pa je odprtina (oculus), ki omogoča, da v zgradbo prihaja svetloba. Poleg italijanskih kraljev je tu pokopan tudi renesančni slikar Raffaello.

Kolosej

Mogočni Kolosej je največji rimski amfiteater, gradili pa so ga v letih 70–80 n. št. Cesar Tit je ob njegovi otvoritvi priredil slavnostne igre, ki so trajale 100 dni. Kolosej je prvotno sprejel okoli 50.000 gledalcev, v njem pa so poleg gladiatorskih iger uprizarjali tudi druge predstave (poustvaritve znamenitih bitk). Od leta 2010 so na ogled tudi njegovi podzemni hodniki.

vodnjak Trevi in Špansko stopnišče

Fontana di Trevi (Avtor: Diliff) in Piaza di Spagna

 

 

 

 

 

 

 

4. Vodnjak Trevi

Baročni vodnjak Trevi (Fontana di Trevi) je, tudi po zaslugi filmov, ena najbolj znanih rimskih znamenitosti. V 18. st. ga je zasnoval Nicola Salvi in se z reliefom device poklonil stari vraži, da so z njeno pomočjo odkrili vodni izvir, ki vodnjak napaja še danes. Kot pravi popevka Three Coins in the Fountain, mora vsak, ki se želi še kdaj vrniti v Rim, vanj čez ramo vreči novčič. Teh naj bi se samo v enem dnevu nabralo za 3.000 evrov.

5. Španske stopnice

Prostrane Španske stopnice, ki jih sestavlja 138 stopnic, so najširše v Evropi. V 18. st. sta načrt zanj naredila arhitekta Francesco de Sanctis in Alessandro Specchi, danes pa je ena najbolj priljubljenih rimskih turističnih točk.

6. Palača Zuccari

Vodna ura v parku Villa Borghese

Vodna ura v parku Villa Borghese (Avtor: Paul Vlaar)

Palazzo Zuccari s svojimi grotesknimi okni.

Palazzo Zuccari s svojimi grotesknimi okni. (Avtor: annurca, flickr)

Ena zanimivejših rimskih palač je palača Zuccari (Palazzo Zuccari), delo bratov, manierističnih slikarjev Taddea in Federica Zuccarija. V slogu fantazijskega manierizma je bila zgrajena v 16. st., pozornost pa zbuja z grotesknimi okni in vrati v obliki peklenskih pošasti.

 

 

 

7. Vila Borghese

Ko si želite odpočiti od vseh znamenitosti, zavijte v kakšnega od rimskih parkov. Eden najlepših je Villa Borghese, ki se zgleduje po angleških parkih. Skrbno urejeni cvetlični nasadi so prava paša za oči. Oddahnite si v kakšnem senčnem prostorčku, se z romantičnim čolničem popeljite po jezeru ali oglejte čudovite vodnjake, z mahom prekrit amfiteater, obelisk cesarja Hadrijana in vodno uro. Če pa si boste ponovno zaželeli umetnosti, obiščite galerijo Borghese, ki se svojimi deli lahko kosa z Vatikanskimi muzeji.

Angelski grad

Angelski Grad

Castel Sant’Angelo (Avtor: Kiss Tamás)

Veliko okroglo utrdbo, imenovano Angelski grad (Castel Sant’Angelo), je dal postaviti cesar Hadrijan leta 139 n. št. kot mavzolej zase in svojo družino. Kasneje so jo uporabljali kot papeško utrdbo, zapor, vojašnico, danes pa je v njej muzej.

Katakombe

katakombe

Catacombe (Avtor: GerardM)

Rim ni zanimiv samo nad zemljo, ampak tudi pod njo. Doslej so odkrili več kot 800 kilometrov katakomb s podzemnimi grobnicami poganov in prvih kristjanov. Najzanimivejše so katakombe svetega Kalista (Catacombe di San Callisto), zgrajene konec 2. st. n. št., ki se raztezajo na štirih ravneh. Tu je pokopanih več papežev iz prvih stoletij našega štetja, še vedno pa so ohranjeni tudi deli dragocenih fresk in napisi na nagrobnih ploščah.

Bazilika svetega Klementa

notranjost bazilike sv. Klementa

Tempelj, posvečen perzijskemu bogu Mitri. (Avtor: Ice Boy Tell)

Bazilika svetega Klementa (Basilica di San Clemente al Laterano) je zanimiva zato, ker razkriva, kako se je mesto razvijalo. Nastala je v 12. stoletju, pod njo pa so arheologi odkrili ostanke bazilike iz 4. st., templja, posvečenega perzijskemu bogu Mitri, iz 2. st., in doma rimskega plemiča iz 1. st.

 

 

 

Tečaj italijanščine za lažje razumevanje

Rim boste laže spoznavali z vsaj malo znanja italijanščine. V Linguli vam ponujamo jezikovni tečaj italijanščine. V skupini ali individualno boste usvojili ali osvežili znanje osnovnega sporazumevanje v italijanskem jeziku.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.