Matera – skrivnosti podzemnega mesta

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi Italijo in njene prebivalce. Italija ima ob znanih velikih mestih tudi številne malo manj znane, a zelo zanimive kraje. Eden izmed takšnih je zagotovo Matera, ki jo imenujejo tudi »podzemno mesto«.

Matera, ki jo imenujejo tudi »podzemno mesto«.

Mesto, ki vas popelje v preteklost

Matera je mesto na jugu Italije, sestavljeno iz starejšega (vecchio) dela Sassi in novejšega (nuovo) predela. V sodobnejšem delu so številne restavracije (il ristorante), trgovine (il negozio), hoteli (l’albergo) in muzeji (il museo), stari del pa se ponaša s starodavnimi naselbinami, ki naj bi bile zgrajene pred 9000 leti. Gre za jamska (la grotta) prebivališča, vklesana v apnenčasto pobočje. Zanimivost gradnje teh bivališč je v tem, da so stavbe (l’edificio) zgrajene druga nad drugo, tako spodnji objekt drži zgornjega, streha (il tetto) spodnjega objekta denimo služi kot temelj in dvorišče zgornjemu.

Evropska prestolnica kulture in navdih za filme

Svet Evropske unije je Matero imenoval za Evropsko kulturno prestolnico leta 2019, kar bo v mesto zagotovo pritegnilo ogromno turistov (il turista). Matera s svojo neobičajno podobo privablja tudi filmske ustvarjalce z vsega sveta. Tako so v njej snemali (filmare) na primer Mel Gibson, ki je tu posnel Kristusov pasijon, Patty Jenkins s filmom Wonder Woman, Garth Davis z dramo Mary Magdalene in še mnogi drugi.

čudovita matera

Čudovita Matera.

Znamenitosti Matere

Matera je čudovito mesto, ki bo navdušilo vse, ki jih zanimata arhitektura in zgodovina. Poleg starega dela, ki ponuja sprehod skozi tisočletja staro arhitekturo, si lahko ogledate tudi:

  • grad (il castello) Tramontano: gre za nedokončan grad iz 16. stoletja,
  • palačo Palazzo dell’Annunziata,
  • katedralo Matera, ki je posvečena sv. Mariji, ter
  • cerkvi (la chiesa) San Pietro Caveoso in San Pietro Barisano z obnovljenim oltarjem in freskami.

Revščina je pregnala prebivalce

V drugi polovici 19. stoletja je bila italijanska vlada zaradi revščine (la povertà) primorana prebivalce preseliti na drugo lokacijo. Vse do osemdesetih let je to italijansko območje veljalo za revno, redko naseljeno in nevarno (pericoloso). Kasneje pa so se prebivalci zavzeli za večjo turistično prepoznavnost in tako danes Matero obiskujejo ljudje z vsega sveta. To je znatno izboljšalo ekonomski status tega kraja, Matera pa naj bi bila celo najhitreje (il più veloce) rastoče mesto v južnem delu Italije.

Tečaj italijanščine: usvojite novo besedišče

Tečaj italijanščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v italijanskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Italiji.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.