Toskana, kraljica turizma

Vredna obiska v vseh letnih časih

toskanaTečaj italijanščine je namenjen tudi spoznavanju italijanskih pokrajin, na primer Toskane, ki jo poznamo vsi. Čeprav marsikdo še ni bil tam, je zagotovo slišal slavospeve chiantiju, slikovitim vilam na podeželju in očarljivim Firencam. Vendar pa Toskana ponuja še veliko več – za vse okuse.

Svoje zadoščenje bodo tam našle družine, avanturisti, gurmani, backpackerji, zaljubljenci, umetniki, zgodovinarji, športniki … Skratka, očarala bo vse.

V Toskano se lahko odpravite kadarkoli v letu. Najlepše je spomladi, ko poneha zimski dež, in jeseni, ko mine vroča poletna sopara. Toskanska pomlad ponuja slikovito naravo, ki je ne gre zamuditi, v jeseni pa s toplimi barvami oddaja prijetno toploto, ki jo je vsrkala čez poletje.

Toskanske zime

Zime so ponavadi toplejše kot pri nas: puhovke ne boste potrebovali. V poštev pridejo jakne in plašči, vsekakor pa ne pozabite usnjenih škornjev, ki jih Firenčanke nosijo že leta in so njihova »obvezna zimska oprema«. Kadar so zime zelo suhe, so tudi zelo mrzle. Italijani na splošno nimajo tako dobro izoliranih hiš, kot jih imamo v Sloveniji. Zelo neprijetno postane v starih hišah (palazzi) v mestu, kjer so okna zelo stara in neizolirana. Tudi v hotelih lahko nastanejo težave, saj njihovo ogrevanje temelji le na klimatskih napravah.

Zasnežene Firence.

Zasnežene Firence.

Prav tako pa je lahko pozimi zelo deževno. Reka Arno, ki je  v preteklosti že veliko poplavljala, lahko povzroči nemalo težav. Takšni dnevi so primerni za pohajkovanje po muzejih, katedralah, cerkvah in drugih znanih in manj znanih znamenitostih.

Sveža pomlad

Spomladi in jeseni boste na svoj račun prišli vsi ljubitelji kolesarjenja in drugih športov v naravi (jahanje, pohodništvo). V mestu ali na vasi, kjer ste nastanjeni, povprašajte za najem koles, motornih skuterjev, in si priskrbite lokalni zemljevid, ki vas bo vodil po poteh mimo slikovitih vil z vrtovi,  nasadi cipres in oljk ter bazeni. Veliko znanih osebnosti ima vile prav v Toskani (Sting, Roberto Cavalli, Hellen Mirren, Woody Allen …): vsi namreč zelo cenijo sprostitev, ki jim jo prinaša Toskana. Njen mir in toplina dajeta energijo za življenjske podvige in navdihe!

kolesarjenje

Če ne marate poletne vročine, sta jesen in pomlad prava letna časa za oddih. Sprehajanje po Firencah ali Sieni ter drugih mestih je pravi užitek, če se temperatura giblje okrog 25 °C, večeri pa so prijetno osvežujoči. Vrste pred muzeji so nekoliko krajše, vendar pa se morate zavedati, da je Toskana večna turistična klasika, zato se boste v vrstah vedno zadržali vsaj nekaj minut.

Pozor – vrste pred muzeji

To še posebej velja za naslednje muzeje in znamenitosti: Galleria degli Uffizi, Galleria dell’Accademia, Duomo s svojim zvonikom in kupolo, Palazzo Pitti, Giardino di Boboli in druge mestne palače in hiše, ki jih turisti v gručah obiskujejo vse leto. Na to se pripravite in med čakanjem preberite kaj več o znamenitosti, ki jo nameravate obiskati.

Na pot z vespo, avtom ali vlakom?

Po Toskani se lahko odpravite tudi z vespo in se pri tem počutite kot pravi Italijani. Pazite le, da vas med vožnjo ne opeče toskansko sonce. Najem avtomobila je prav tako priljubljena oblika »potepanja« po podeželju. Omogoča vam, da v enem dnevu ali dveh obiščete velik del toskanskih biserov.

vlakVlak vas bo za zelo ugodno ceno pripeljal kamorkoli. Večina toskanskih mestec je povezana z železnico; postaja ponavadi stoji v samem srcu mesta, od koder lahko peš hitro dosežete vse pomembne znamenitosti in muzeje. Ko ste se naveličali, pa preprosto skočite na vlak in se odpravite do naslednjega mesteca. Italija je na splošno zelo dobro povezana z železnico, zato ne preseneča, da je, v nasprotju s Slovenijo, vlak med turisti najbolj priljubljeno prevozno sredstvo. Preberite še članek o toskanskih poletjih in nastanitvah

Tečaj italijanščine: poletje je tu, dopustniki in počitnikarji, pozor!

Tečaj italijanščine je veliko več kot le učenje slovnice, saj boste spoznali tudi Italijo, njena mesta in pokrajine. Toskana je čudovita pokrajina, ki je zagotovo vredna obiska. Izkušeni učitelji v Linguli vas bodo pripravili, da se boste znali pogovoriti v mnogih različnih situacijah na svojem izletu.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.