Firence – skrivnost vedno odprtega okna

Tečaj italijanščine je idealna priložnost, da poglobite svoje znanje italijanščine tudi z zanimivimi zgodbami. Toskansko mesto Firence ni le polno znamenitosti in turistov, ampak tudi različnih skrivnosti (il mistero). Ena od njih je skrivnost vedno odprtega okna (la finestra sempre aperta) na Palazzo Budini – Gattai, včasih imenovanem Palazzo Grifoni.

Vedno odprto okno

tečaj italijanščine

Foto: Zafky/wikimedia.

Na eni od plemiških (nobiliare) stavb v Firencah je v prvem nadstropju vedno na pol priprto (socchiuso) okno. Firenčani so ga poimenovali »vedno odprto okno«. Navada, da so polkna vedno na pol priprta, obstaja že stoletja.

 

Zakaj so polkna vedno samo priprta?

O tem, zakaj je okno vedno na pol priprto, obstajata dve zgodbi. Ljubezenski, seveda, čeprav manj znani kot zgodba Julije in Romea ter njunega balkona v Veroni.

Ali ga je dočakala?

Prva pravi, da je v 16. stoletju mladenič iz družine Grifoni moral oditi v vojno. Ob odhodu ga je z okna še zadnjič pozdravila mlada žena (la moglie). V upanju (la speranza), da ga bo kmalu spet videla, je ob oknu preživljala ves svoj prosti čas. Mladenič se žal ni nikoli vrnil iz vojne, mlada vdova (la vedova) pa je kmalu umrla.

Izročilo pravi, da se je sosed, ki ga je žalostna ljubezenska zgodba izredno ganila (commuovere), odločil, da bo v spomin na mlado žensko vedno puščal odprto okno. Če so okno po nesreči zaprli, so se v sobi začele dogajati nenavadne stvari, luči so se ugašale, pohištvo se je premikalo, slike (il quadro) so padale s sten. Takoj ko so okno ponovno odprli (riaprire), so nenavadni pojavi prenehali.

Zakaj je kip Ferdinanda I. Medičejskega obrnjen proti odprtemu oknu?

tečaj italijanščine

Foto: Sacha Tellini.

Tudi v drugi verziji igra glavno vlogo ljubezen (l’amore). Ta zgodba pravi, da se na pol odprto okno ujema z oknom sobe ženske iz družine Grifoni. Žensko je skrivoma (clandestinamente) ljubil Ferdinand I., toskanski nadvojvoda. Ljubosumni  (geloso) mož pa ji je ukazal, da morajo biti polkna (gli scuri) vedno na pol zaprta. Kip Ferdinanda I. na konju stoji na trgu (la piazza) v bližini te stavbe, Ferdinandov pogled (lo sguardo) pa je obrnjen prav proti njenemu oknu.

Firence so mesto, ki ga je nedvomno vredno obiskati. Da boste v Italiji lažje spregovorili z domačini in obnovili svoje znanje italijanščine, v Linguli tečaj italijanščine popestrimo tudi z različnimi zanimivostmi o Italiji.