Langhe – za ljubitelje vina in tartufov

Tečaj italijanščine prijetno popestri pogovor o kulturnih in naravnih zanimivostih Italije, med katerimi je tudi hribovje Langhe.

Vinorodni raj

Slikovito hribovje Langhe v severni pokrajini Piemonte je pravi vinorodni raj, zato je idealen kraj za obisk ljubiteljev vina, seveda pa je tudi hrana odlična. Langhe je zelo primeren tudi za pohajkovanje, saj je prepleten s potmi (il sentiero) med vinogradi (il vigneto).

Kralj vin je barolo

tečaj italijanščineTu pridelujejo mnoga odlična (ottimo) rdeča vina, celo nekaj najboljših na svetu. Med njimi kraljuje barolo, uživate pa lahko tudi v odličnem okusu drugih, kot so barbera, dolcetto, barbaresco itd.

Družinske vinske kleti, cantina comunale, vinski bari

Vino vam postrežejo tako v družinsko (familiare) vodenih vinskih kleteh ali pa kantinah, barih ter po želji ob kosilu (il pranzo) ali večerji (la cena). Tamkajšnje restavracije imajo verjetno ene najdebelejših vinskih kart na svetu. Veliko vin je s kontroliranim poreklom (DOC – denominazione di origine controllata).

Srednjeveška mesteca, gradovi, muzeji …

tečaj italijanščinePokrajina je posejana s srednjeveškimi (medioevale) mesteci in vasmi, praktično vsakemu naselju pa na griču kraljuje grad (il castello) ne glede na to, kako majhen (piccolo) je kraj. V enem od gradov je tudi muzej (il museo) slavnega vina barolo.

Najlepša vasica

Od leta 2001, odkar v Italiji izbirajo najlepše vasice (i borghi più belli d’Italia) z zgodovinskim pomenom, je ta naziv leta 2017 dobila tudi vasica Neive v hribovju Langhe.

Unescova kulturna dediščina

tečaj italijanščineNa tem območju je tradicija pridelovanja vina stara že več stoletij (il secolo). Zaradi tega in tipične kulturne pokrajine je od leta 2014 na Unescovem seznamu kulturne dediščine (la lista dei beni del Patrimonio dell’Umanità).

Beli tartufi jeseni

Najbolj znana jed tu so aromatični beli tartufi (il tartufo bianco), ki pa si jih lahko privoščimo le jeseni (in autunno), oktobra ali novembra. Skozi vse leto pa lahko uživamo v črnih (nero). Lahko pa se udeležite tudi lova na tartufe ali sejma (la fiera) v mestecu Alba.

Tečaj italijanščine: spregovorite suvereno

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula poteka v prijetnem vzdušju, v katerem aktivno bogatite besedni zaklad in krepite svojo samozavest za pogovor v italijanščini.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.