Dolomiti – čarobno italijansko gorovje

Tečaj italijanščine vključuje tudi prijetno druženje ob zanimivih pogovorih o italijanski kulturi in naravnih znamenitostih. Dolomiti (le Dolomiti) so ena najlepših alpskih gorskih verig (la catena montuosa).

Zakaj so jim rekli bleda gora?

Dolomiti, ki ležijo med deželama Benetke (Veneto) in Trentinsko – Zgornje Poadižje (Trentino – Alto Adige), so od leta 2009 na seznamu Unescove dediščine (il Patrimonio dell’Unesco). Včasih so bili poznani pod imenom »bleda gora« zaradi posebne vrste dolomitske kamnine (la roccia Dolomitica). Ta daje vsem vrhovom (la cima) posebno obarvanost, ki se spreminja glede na čas dneva.

Kateri deli Dolomitov veljajo za posebno lepe?

  • Cortina d’Ampezzo

Smučišče Cortina d’Ampezzo, ki je poznano tudi pod imenom kraljica Dolomitov (la Regina delle Dolomiti), je seveda najbolj obiskano pozimi kot smučarski center. Ni pa vse v svežem zraku in smučarskih progah (le piste da sci), saj je tudi kulturno in gastronomsko središče.

  • Jezero Braies (il Lago di Braies)

V bližini Bolzana je čudovito jezero Braies, biser gorskih jezer (la perla dei laghi alpini), po katerem lahko plujemo samo s čolni na vesla (la barca a remi). Jezero je vredno ogleda tako poleti, ko je obdano z bujnim rastjem, kot pozimi, ko je pokrito z mehkim snegom (la neve soffice).

In kako je nastalo? Po legendi naj bi divji ljudje tu včasih iskali zlato (l’oro) in drage kamne (la pietra preziosa).

Podarili (regalare) so jih tudi tamkajšnjim pastirjem (il pastore), ki pa jim jih nikoli ni bilo dovolj in so jih začeli krasti (rubare). Zaradi tega so divji ljudje odprli podvodne izvire, ki so zalili dragocena nahajališča – in tako je nastalo jezero.

  • Slapovi Cavalese (le Cascate di Cavalese)

V pokrajini Trento vam priporočamo lep sprehod (la passeggiata) do slapov Cavalese; do njih lahko dostopate prek prehodov in mostov.

  • Pot Viel del Pan

Je ena od lepših poti, ki je primerna za vse skupine. Vodi čez sedlo s pogledom na dih jemajočo pokrajino (il paesaggio mozzafiato).

  • Trije prsti Dolomitov (Le tre Cime di Lavaredo)

V dolomitskem visokogorju, na meji (il confine) med Venetom in Alto Adige, pa so zagotovo najlepši in najbolj slavni trije vrhovi, imenovani Le tre Cime di Lavaredo, ki privabljajo turiste in alpiniste z vsega sveta. Okoli njih poteka krožna treking pot. Najvišji, tisti v sredini, se imenuje Veliki vrh (la Cima Grande) (2999 metrov), ob njem pa sta še Zahodni vrh (la Cima Ovest, 2973 metrov) in Mali vrh (la Cima Piccola, 2857 metrov).

Tečaj italijanščine omogoča brezskrbna potovanja

Dolomiti so zagotovo vredni ogleda. Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula odpira tudi okno v geografski in kulturnozgodovinski svet Italije.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.