Italija in nacionalni parki

Tečaj italijanščine je dobra priložnost, da poleg jezika spoznate tudi geografske zanimivosti Italije. Ta država ima veliko čudovitih nacionalnih parkov, ki jih vsako leto obišče množica turistov z vsega sveta.

park pollino

Park Pollino – največji italijanski nacionalni park

Kar pet odstotkov ozemlja Italije pokrivajo nacionalni parki

V Italiji je 24 nacionalnih parkov (il parco nazionale); skupaj ta zaščitena območja pokrivajo več kot 2,5 milijona hektarjev. Eden od parkov je na Siciliji, trije pa na Sardiniji.

Največji italijanski nacionalni park

Park Pollino v južnem delu Italije sestavljata masiva Pollino in Orsomarso. Njegov simbol je iglavec munika (il pino loricato); najstarejše drevo munike je staro več kot 1.200 let. V njem lahko najdemo ogromno zdravilnih zeliščnih vrst in živali, kot sta italijanski volk in orel (l’aquila).

V osrčju osrednjih Alp

Park Stelvio leži na severovzhodu Italije, sestavljajo pa ga številne doline in gore od nadmorske višine 650 metrov pa vse do 3.900 metrov. V njem domuje več kot 260 živalskih vrst (la specie).

Kot na razglednici

Park Arcipelago di La Maddalena na severni obali Sardinije sestavlja kompleks otokov, ki imajo skupno 180 kilometrov obale. Park naj bi imel samo enega oskrbnika, to je Mauro Morandi, ki naj bi sam (solo) živel na otočju od leta 1989.

Mesto duhov

Park Aspromonte na obali južnih Apeninov se dviga vse do dva tisoč metrov nadmorske višine. Zanimiv je zaradi številnih živalskih in rastlinskih vrst, kot so kragulji, orli in tropske praprotnice. Med gorami pa se skriva tudi staro mestece Pentedattilo, imenovano tudi mesto duhov (il fantasma), saj naj bi potres leta 1783 pregnal večino prebivalstva. Mesto je bilo med letoma 1960 in 1980 popolnoma nenaseljeno, kasneje pa so se vanj začeli priseljevati prostovoljci.

Največ rastlinskih vrst v Evropi

Različne klimatske razmere (il clima) in reliefi omogočajo razvoj številnih rastlinskih in živalskih vrst. V Italiji obstaja prek 57.000 različnih rastlinskih vrst, kar je več kot v katerikoli drugi državi v Evropi.

Tečaj italijanščine za samozavesten govor

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v italijanskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med odkrivanjem čudovitih nacionalnih parkov v Italiji.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.