Italija, dežela kave za vsak okus

Katera pa vam najbolj zadiši?

Ob omembi Italije mnogim misli uidejo k hrani; testenine, pica, sladoled … Okušanje teh dobrot ima v Italiji poseben čar. Prav tako redko mine obisk Italije, ne da bi se ustavili v lokalu in si privoščili kavo. Povprečen Italijan jo popije kar 600 skodelic na leto, zato ni nenavadno, da prav Italijani poznajo toliko načinov priprave. Tečaj italijanščine je prava priložnost za spoznavanje italijanskih navad.

Kava za vsak okus

Italija - kava

Najhitreje pripravljen, a z intenzivno aromo in okusom, je espresso. Drznejši se odločijo za corretto, kjer je espressu dodan brizg alkohola – konjaka, viskija, vinjaka ali amaretta.

Malo nežnejši kavni napitek je cappuccino, kjer osnovni espresso dopolnjuje mlečna krema. Natakarji ob postrežbi pogosto razveselijo gosta s sliko na peni napitka. Tudi cappuccino je dobil svojo nadgradnjo, saj je z dodajanjem večje količine mleka nastala priljubljena bela kava ali caffè latte.

Ste že kdaj naročili latte macchiatto?

Latte macchiato postrežejo v steklenem kozarcu. Razmerje med kavo in mlekom je podobno kot pri beli kavi, za posebno privlačen videz pa poskrbijo tri barvne nianse – spodnja plast je rahlo obarvano mleko, na sredini je črna kava, vrh pa krasi bela mlečna krema.

Italijani so torej poskrbeli za vse »kavopivske« okuse. Kateri »caffè« si boste pa vi danes privoščili?

Še nekaj izrazov, ki vam bodo prišli prav ob naročanju kave v italijanščini.

  • Cosa prendi? (Kaj boš spil?)
  • Io prendo un caffè. (Kavo bom.)
  • Vorrei un cappuccino. (Kapučino bom.)
  • Per me un caffè latte. (Zame eno belo kavo.)
  • Il corretto è molto gustoso. (Correto je zelo okusen.)

Tečaj italijanščine: spoznajte italijanske običaje

Tečaj italijanščine omogoča, da spoznate še mnoge druge izraze za naročanje pijače in hrane. Obvladali jih boste obvladali že po nekaj urah začetnega tečaja italijanščine v jezikovni šoli Linguli.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.