Palermo in zanimiva dejstva

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi italijanska mesta in njihove zanimivosti. Palermo je peto največje italijansko mesto ter glavno mesto avtonomne regije Sicilije in pokrajine Palermo. Najbolj znano je po zanimivi kulturi, arhitekturi in bogati zgodovini.

Palermo

Nastanek Palerma sega daleč v zgodovino.

Naravno pristanišče

Palermo ima naravno pristanišče (il porto), ki so ga skozi zgodovino uporabljali kot glavno pristanišče Sicilije, že v preteklosti pa je bilo pomembno zaradi prevažanja potnikov in blaga za trgovanje. Pristanišče je bilo tako temelj in gonilna sila rasti celotnega otoka (l’isola).

Največja operna hiša v Italiji

Teatro Massimo je vrata za javnost odprl leta 1897 in ni le največje gledališče v Italiji, temveč velja za eno največjih gledališč v Evropi. Avditorij lahko sprejme več kot 3000 obiskovalcev, program pa vključuje opere (l’opera), igre (lo spettacolo), ples (la danza)  in klasično glasbo (la musica classica). Poleg svoje velikosti slovi tudi po znameniti poslikavi cvetličnega kolesa Luigija Di Giovannija in prizoru iz filma The Godfather, ki je posnet na vhodnih stopnicah gledališča.

Praznik svete Rozalije

Eden najpomembnejših dogodkov v Palermu je praznik svet Rozalije. Povorka (la processione) skozi mesto poteka vsako leto v juliju, ko prebivalci osvetlijo stavbe, prirejajo ognjemete in veliko parado. Ko je v preteklosti kuga okužila mesto, je neki lovec trdil, da se mu je prikazala sveta Rozalija, zato je pobral njene kosti (le ossa) iz jame zunaj Palerma in jih nastavil po mestu, nekaj dni zatem pa kuga ni več preganjala ljudi. Tako pravi legenda in tako je praznik postal simbol (il simbolo) zmage življenja nad smrtjo.

Nastanek mesta sega daleč v zgodovino

Palermo so ustanovili že Feničani, stari Grki pa so ga poimenovali Panormus. Palermo je bil več kot tisoč let del bizantinskega cesarstva, med 9. in 11. stoletjem pa je bil pod arabsko oblastjo (il regno) in takrat je tudi prvič postal glavno mesto (la capitale)  Sicilije.

Mesto raznolikih imen

Mnogi zavojevalci Palerma so po prevzemu oblasti spremenili njegovo ime:

  • Feničani so ga poimenovali Ziz, kar pomeni cvet (il fiore).
  • Grki so ga imenovali Panormus, kar pomeni popolno pristanišče.
  • Arabci pa so ga preimenovali v Balarm.

Tečaj italijanščine je poučen, a zabaven

Tečaj italijanščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v italijanskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Italiji.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.