Torino: prijetno presenečenje

Tečaj italijanščine omogoča spoznavanje italijanskih mest. Če omenimo Italijo, vsakdo  najprej pomisli na Benetke, Rim, Firence, tudi Sicilijo, plaže, oljčno olje, porcijo dobrih špagetov in odlično vino. Kdo bi si mislil, da je ob južnejših in toplejših krajih vredno obiskati tudi sever Italije, natančneje Torino, glavno regijsko mesto Piemonta. Piemont namreč še zdaleč ni samo območje v industrijskem trikotniku severa Italije, kjer domuje znani izdelovalec avtomobilov Fiat.

Navdušil bo vse, ki se poleti ne marate gnesti v vrstah pred muzejih, cvreti na prenatrpanih plažah in po vročem betonu stikati za mestnimi znamenitostmi. Prijetno boste presenečeni!

Kako priti do Torina – »in macchina o in treno«?

Z avtomobilom (in macchina): iz Ljubljane se napotite do Trsta, kjer krenete na avtocesto A4. Ta vas bo mimo Padove, Verone, Brescie in Milana pripeljala naravnost do Torina. Čas poti: pribl. 6 ur, razdalja: pribl. 637 km.

Z vlakom (in treno): v Trstu (glavna železniška postaja Trieste Centrale) se vkrcajte na hitri vlak Intercity za Turin (natančneje »Frecciabianca«, bela puščica, končna postaja »Torino Porta Nuova«). Povezava je direktna, vlaki so zelo udobni. Čas poti (Trst‒Torino): 6 ur. Cena: 50 do 70 EUR.

Kdaj v Torino?

Pozimi (in inverno) je v tem delu Italije zelo hladno. Decembra, januarja in februarja se temperature spustijo celo pod ničlo, zato je takrat »zimska oprema« obvezna. Spomladi (in primavera) cvetijo vse rože v parkih (i parchi), poleti (in estate) je zelo vroče, jeseni (in autunno) vas lahko preseneti dež (la pioggia). Skratka, nekako tako kot pri nas.

Splošno o Torinu in njegovi zgodovini

Torino ni tako tipično turistično mesto. Center (centro storico) je zelo zelen, zlahka se znajdete po ulicah (pozabite na preplet ozkih ulic, kot npr. v Sieni ali kje na jugu Italije!) in zelo urejen. Ulice v centru so širše, podobno kot v Milanu, zelo spominjajo na francoska mesta (Pariz, Azurna obala) in na avstrijski Dunaj.

Torino je leta 1798 Napoleon odvzel dinastiji Savoja (I Savoia). Ves Piemont je bil leta 1802 priključen Franciji. Francoze so leta 1814 pregnali Avstrijci in Torino priključili avstro-ogrskemu cesarstvu. Šele leta 1861 je bil Torino spet italijanski: mesto velja za zibelko italijanskega gibanja Risorgimento, ki je Italijo združil v družbenem in političnem smislu. Camilo Cavour, glavni akter pri združitvi Italije, je bil rojen prav v Torinu.

Danes je Torino administrativno, kulturno, družbeno, industrijsko in zaposlitveno središče Piemonta.

Torino: peš naokrog

V Torinu vam ne bo dolgčas. Najamete lahko kolo (noleggio bicicletta), ulice so namreč urejene s kolesarskimi stezami. Sistem je takšen kot v Ljubljani: potrebujete kartico za mestni promet. Zapeljete se lahko celo s tramvajem (il tram) ali mestnim avtobusom.

Če imate radi muzeje in katedrale, lahko obiščete:

Museo Nazionale dell’Automobile (Narodni muzej avtomobilov)
Muzej ponuja kar 200 primerkov (avtomobilov, seveda!) iz najrazličnejših držav, tudi Italije. Ima tri nadstropja, svoj avditorij, knjižnico, knjigarno. Obnovljen je bil leta 2001.

Museo del Cinema (Filmski muzej)
V njem lahko vidite, kako sta se film in njegova tehnika razvijala skozi zgodovino. Prostore ima v najbolj vidni in slavni zgradbi v Torinu (Mole Antonelliana). Graditi so jo začeli leta 1863 kot sinagogo. Danes je v njej muzej, ki velja za najvišjega na svetu (167 m).

Museo delle Antichità Egizie/Museo Egizio (Egipčanski muzej)
Muzej ponuja ogromno antropološko in arheološko zbirko. Je drugi največji muzej na svetu z egipčansko zapuščino.

Museo nazionale del Risorgimento (Muzej združitve Italije)
Muzej prikazuje dogodke iz časa italijanske osamosvojitve izpod Avstrije.
Je prava avdio-vizualna poslastica, saj lahko v njem podoživite vse dogajanje v Torinu iz tistega časa (sredina 19. stoletja). Hrani dokumente, fotografije, orožje ter druge zanimive predmete. Lahko se odpravite tudi v podzemni bunker in Risorgimento občutite na lastni koži!

Muzej se nahaja v palači Palazzo Carignano, prekrasni baročni zgrabi, v kateri je bil rojen italijanski kralj Vittorio Emanuele II.

Il Duomo (glavna katedrala)
Vanjo se turisti, predvsem pa romarji, zgrinjajo zaradi turinskega prta (Sacra Sindone), v katerega naj bi zavili Kristusa po križanju. Na ogled je v posebni kapelici v katedrali. Številni menijo, da prt ni poneverba, vendar pa so krvavi madeži na njem za znanstvenike še vedno uganka.

Torino ponuja tudi številne zelene površine oziroma parke:

Parco del Valentino (Valentinov park)
Odprt je bil leta 1630, ponuja sprehajalne in tekaške poti, številne klopce v senci dreves ter urejene gredice. Leta 1965 so v njem uredili čudovit nasad vrtnic.

Park La Mandria
Park je precej oddaljen od mestnega središča, zato ga priporočamo tistim, ki imate svoj avtomobil. Če greste na avtobus št. 9 ali 17, boste do parka morali pešačiti še 40 minut. Nahaja se blizu predela Veneria. V njem boste našli zgradbe, ki so včasih služile kot lovske rezidence družine Savoja. Zraven stojijo tudi razkošni bivalni prostori s kapelicami, konjušnicami itd. V parku lahko najamete kolo ali pa se odločite za ježo s konjem.

Parco della Rimembranza
Do njega lahko pridete z avtobusom št. 70 (postaja Corso Fiume). Nahaja se na drugi strani reke Pad, v predelu La Collina. Ponuja veliko sprehajalnih poti, spektakularen razgled nad mestom, igrišča za otroke in čudovito naravo. Odločite se lahko za različne rekreativne peš poti (»modra«, »rdeča«), ki jih prehodite v želenem času.

Parco della Rimembranza

Parco Rimembranza. Avtor: Alessandro Amé

Torino ima tudi številne zgodovinske zgradbe, palače, rezidence:

Palazzo Reale
Nekdanja palača družine Savoja v vsej svoji mogočnosti, bogastvu in lepoti.

Palazzo Madama
Tudi v tej palači je svoj čas bivala družina Savoja. Ko je bil Torino prestolnica Italije, pa je v njej zasedal italijanski senat.

Palazzina di Caccia di Stupinigi
Stoji približno 9 km iz središča Torina. Gre za nekdanjo lovsko rezidenco, zgrajeno po zgledu francoskega Versaillesa.

Družabno življenje v Torinu

Torino ponuja številne restavracije in lokale za vse okuse. Pozor: restavracije so prav v času kosila od 13.00 do 15.00 zaprte! Za Italijane je najpomembnejša večerja (la cena) in ne kosilo (il pranzo).

V eni izmed kavarnic si privoščite »nonino torto« (torta della nonna) ali pa poskusite odlično piemontsko vino s podeželja (le langhe).

V kavarnici »Fiorio« v središču mesta poskusite znamenito torinsko vročo čokolado (cioccolato caldo).

Če ste željni nočne zabave, se odpravite do barov in diskotek ob reki Pad.

Na trgu Piazza della Repubblica (tudi: Porta Palazzo) lahko na različnih stojnicah kupite starinsko pohištvo in druge starine. Le pazite, da se tam ne zadržujete ponoči.

V mestu boste skoraj na vsakem koraku naleteli na stojnice (mercatini), kjer ponujajo sire, gobe, sadje, mesne izdelke in druge pridelke iz okoliških krajev.

Za ljubitelje športa

Na torinskem stadionu Stadio Olimpico si oglejte tekmo domačega moštva Juventus. Ne bo vam žal!

Torinski Stadio Olimpico.

Torinski Stadio Olimpico.

Tečaj italijanščine z izkušenimi učitelji

Z znanjem, ki ga boste pridobili v Linguli se boste v Italijo lahko odpravili že po začetnem tečaju italijanščine. Znali se boste znajti na cesti, naročiti hrano v restavraciji, vprašati mimoidoče za usmeritve po mestu, predvsem pa boste že znali samostojno komunicirati in se pod nobeni pogojem ne boste izgubili. Skupaj s prijaznimi in velikodušnimi Italijani ter vašim znanjem italijanščine se boste v Italiji odlično počutili. Izkušeni trenerji v Linguli vas bodo odlično pripravili in ne bo vam nerodno spregovoriti v jeziku dežele, kjer boste na počitnicah!

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.