Toskana, kraljica turizma, 2. del

Poletje je tu, dopustniki in počitnikarji, pozor!

Tečaj italijanščine vam poleg jezika nudi tudi spoznavanje italijanskih pokrajin. V Toskani bodite pripravljeni na hudo vročino. Lani poleti je temperatura v mestih dosegla celo 45 °C. Nekatere manjše trgovine so bile »chiuso« po ves dan in so se odprle šele okrog 17. ure, še zlasti v manjših mestih (Arezzo, Siena, Grosseto, Montepulciano …).

Na podeželju je nekoliko bolje, saj senco in hlad zagotavljajo drevesa in zelenje. Če se zatečete na kmečki turizem, bodo za vas poskrbele hladne vile in hiše, ki so povečini zgrajene iz kamna. Velika večina jih ima danes tudi bazen.

Za osvežitev se lahko z vlakom ali avtomobilom odpravite do Pise, nato pa skočite na lokalni avtobus, ki vas v 20 minutah pripelje prav do plaže. Peščene plaže v bližini Pise (npr. Marina di Pisa) vas bodo zagotovo očarale.

Marina di Pisa

Marina di Pisa

Peščene plaže

Poskušajte se izogniti gneči na plažah v Viareggiu in Livornu. Tja poleti zahaja polovica Firenc in drugih domačinov, sploh mladih, ki imajo počitnice tudi zunaj obdobja »ferragosto« (prva dva tedna avgusta). Skoraj zagotovo boste razočarani: voda je ponavadi umazana, prostora za brisačo skorajda ni. Vlaki so v dopoldanskem in popoldanskem času tako natrpani, da si še v vmesnem prostoru med vagoni komajda priborite stojišče! Mesti pa sicer ponujata pestro nočno življenje. Ob obali je vrsta barov in diskotek, kjer se zabave željni mladi po letih in mladi po srcu zabavajo do ranega jutra.

Marina di Pisa

Marina di Pisa

Plaže niso zastonj

Plaže (spiage) so v Italiji plačljive. Da se sploh lahko namestite, morate plačati vstopnino (okoli 10 EUR na dan). Zraven si lahko za nadaljnjih 10 EUR omislite še senčnik in ležalnik (»Ombrellone e lettino, per favore!«), ki sta na peščenih plažah skorajda obvezna: pesek se tako segreje, da na njem težko uživaš, toskansko sonce pa te po nekaj minutah prisili, da se vdaš in odpreš »ombrellone«. Splača se!

Prodajalci in berači

Redni obiskovalci toskanskih plaž so tudi prodajalci raznih artiklov (igrač, oblačil, nakita, sončnih očal, redko hrane in pijače), ki prihajajo iz afriških držav. So zelo prijazni in ne ustrašite se jih. Ponavadi govorijo tudi francosko, še največkrat pa angleško. Marsikateri izmed njih vam bo pripravljen zaupati svojo (največkrat) tragično življenjsko zgodbo.

Nekoliko drugačni so berači iz vzhodne Evrope, ki ponavadi ne ponujajo ničesar, vam pa pod nos molijo lonček, v katerem je že nekaj kovancev, in vam po možnosti kažejo sliko svojih otrok ali družine. Pri teh bodite izjemno previdni, saj so to ponavadi organizirane skupine, ki se v želji po zaslužku »lepijo« na turiste. Nemalokrat se je že zgodilo, da je komu, medtem ko je odklanjal lonček, na drugi strani brisače izginil (vreden) predmet.

Pripravite se tudi na izjemno močno sonce: tako v mestih kot na plaži. Izogibajte se opoldanskim uram, obvezno nosite klobuk in uporabljajte zaščitno kremo z visokim faktorjem. Tudi takrat, ko se sprehajate mimo izložb v Firencah. Da postanete rdeči kot kuhan rak, je potrebnih le nekaj minut.

Kot seveda vsakega turista tudi vas zanima nastanitev v Toskani, kajne?

Najbolj priljubljene nastanitve na podeželju so kamnite vile (z bazeni) ali kmečki turizem, ki ponavadi stanejo manj kot hotelske sobe v mestih (Firence, Siena). Če vas zanima nekoliko bolj luksuzno bivanje, boste dobili prav vse: kulinarične specialitete, fitnes, kolesa, skuterje, bazen, tečaje kuhanja, slikanja, skratka vse, kar bi v Toskani želeli početi.

Večja mesta ponujajo nastanitve vseh (in res čisto vseh) vrst.

Ne zamudite Firenc

Firence ponujajo hotele vseh kategorij; bivate lahko v zelo modernih, zelo dragih, povprečnih, majhnih,  velikih in poceni hotelih. Če imate malo globlji žep, si izberite eno izmed palač ali rezidenc (»residenza d’epoca«, »palazzo«), v katerih je vse tako, kot je bilo pred nekaj sto leti: freske, pohištvo, preproge, slike. Ne boste razočarani, doživetje je res posebno!

Nekatere rezidence se nahajajo v enem izmed nadstropij stavbe. V drugih nadstropjih so morda stanovanja, jezikovne šole in druge dejavnosti. Naj vas to ne zmoti. To so nekdanje firenške palače, v katerih so včasih živele premožne družine s služinčadjo, danes pa so nadstropja preurejena in obnovljena. Pripravite se tudi na veliko stopnic. Za dvigalo v takih hišah ni prostora! A ko boste kovček enkrat prinesli do svoje sobe, boste na stopnice v hipu pozabili.

Siena

Siena

Celotna Toskana ima tudi ugodnejše možnosti nastanitve; priljubljeni so različni B&B-ji, hostli in penzioni, ki zagotavljajo udobno bivanje. Ob cestah vam bodo streho nad glavo v lepo opremljenih sobah ponudili tudi domačini. Če ste bolj mirne narave in si želite več tišine, a za manj denarja, se izognite hostlom v središču mesta, saj so ponavadi (sploh poleti) polni glasne evropske in neevropske mladine, ki pride v Toskano zato, da se v nekaj dneh ali tednih popolnoma znori. Sploh za Američane je Toskana poleg Benetk in Rima sanjski cilj, zato ne mislite, da bodo ob vseh lepotah kar molčali!

Šalo na stran, Toskana je resničen biser Italije. Če ste vešči na spletu, boste zagotovo našli nastanitev po svojih željah. Ponavadi se rezervacija sob in apartmajev izvede kar na spletni strani hotela, kamor vnesete svoje podatke in termin bivanja, nato pa se vam osebje oglasi po elektronski pošti. Zaželeni jezik je seveda italijanščina, vendar pa večina turističnih delavcev danes zna osnove angleščine.

Tečaj italijanščine: obiščite Toskano brezskrbno

Po začetnem tečaju italijanščine v Linguli pa za nekomuniciranje v italijanščini ne boste imeli nobenega opravičila več. Tečaj italijanščine vam bo pomagal, da boste znali samostojno napisati elektronsko sporočilo za rezervacijo termina in se dogovoriti vse drugo. Prav tako boste z lahkoto dvignili telefonsko slušalko in  poklicali v hotel za rezervacijo prenočišča. Tudi pogovor z »domačini« vam ne bo delal težav.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.