Pisa in njen poševni stolp

Tečaj italijanščine je lepa priložnost, da poleg jezika spoznate tudi zanimivosti o Italiji in italijanskih mestih. Eno izmed svetovno znanih italijanskih mest je zagotovo Pisa v Toskani. Njegova največja posebnost je poševni stol, ki je na seznamu Unescove svetovne dediščine.

poševni stolp v pisi

Poševni stolp v Pisi so gradili kar 176 let.

Kar 176 let gradnje

Poševni stolp (Torre pendente) v Pisi, ki je visok 56 metrov, je bil zgrajen v srednjem veku, gradili pa so ga kar 176 let! Že takrat se je zaradi slabih temeljev (le fondamenta) začel nagibati. Danes pa je to ena najbolj znanih stavb na svetu, zato je tudi med simboli (il simbolo) Italije.

Zakaj se stolp nagiba?

Poševni stolp v Pisi

Poševni stolp v Pisi. Foto: Saraja Šribar, osebni arhiv

Ime Pisa izhaja iz grške besede za močvirnato (paludoso) zemljo. Takratni arhitekti pri gradnji niso upoštevali tega mehkega zemljišča, ki zahteva veliko močnejše temelje, kot so jih postavili. Že po gradnji (la costruzione) drugega nadstropja se je stolp na eni strani začel ugrezati in povešati, a je bilo prepozno, da bi gradnjo ustavili in popravili temelje.

Malo sem in malo tja

Mnogi arhitekti in inženirji so skozi zgodovino skušali popraviti napako (l’errore) in poravnati nagnjeni stolp. Ko se je v 13. stoletju gradnja nadaljevala, so inženirji stolp poskušali graditi navpično, kar pa je povzročilo, da se je stolp začel nagibati v drugo smer. Sčasoma pa se je zaradi svoje teže (il peso) spet vrnil v prvotno smer nagibanja.

 

Zakaj zvonovi v stolpu ne zvonijo?

V stolpu je sedem ogromnih zvonov (la campana), ki pa že od 20. stoletja ne zvonijo več. Inženirje in arhitekte (l’architetto) namreč skrbi, da bi zaradi večtonske teže s premikanjem med zvonjenjem lahko povzročili še večji nagib ali celo poškodbe.

Čudovit razgled na mesto

Najbolj znana stavba v Pisi je odprta za obiskovalce (il visitatore), zato se lahko nanj povzpnete in uživate v čudovitem razgledu (la vista) na mesto. Vsak dan jo obiščejo številni turisti iz vsega sveta, najbolj priljubljene pa so fotografije (la foto), na katerih turisti skušajo »potisniti« to nagibajočo stavbo.

To ni edini poševni stolp v Pisi!

Zaradi mehkega terena v Pisi obstaja kar nekaj poševnih stolpov, tako na Trgu čudežev (Piazza dei Miracoli) vidimo še poševni zvonik cerkve Chiesa di San Nicola, tretja znamenita takšna stavba pa je zvonik cerkve (la chiesa) St. Michele dei Scalzi na ulici Viale delle Piagge.

Mussolini je sovražil stolp v Pisi

Italijanski diktator Benito Mussolini se je napake takratnih arhitektov zelo sramoval (vergognarsi) in je stolp v Pisi označil za nacionalno sramoto in posmeh ugledu (la reputazione) Italije. Stavbo je želel popraviti in jo poravnati, vendar so posegi v temelje zadevo le še poslabšali.

Stolp je trenutno stabilen

Leta 2008 so strokovnjaki objavili, da je stolp stabilen (stabile) že 200 let in se uradno ne nagiba več. Zaradi novih tehnologij in znanja pa so arhitekti optimisti, da bodo stolp tudi v prihodnosti lahko ohranjali (conservare) v prvotnem stanju.

Tečaj italijanščine za lažje razumevanje

Tečaj italijanščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v italijanskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med potepanjem po Italiji.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.