Italija, kraljica Unescovega seznama

Italija kraljuje na Unescovem seznamu svetovne dediščine

Tečaj italijanščine vas obogati tudi z znanjem o kulturi in tradiciji dežele. Italija je zakladnica naravne in kulturne dediščine in to je opaziti tudi na seznamu Unescove svetovne dediščine. Na njem lahko najdemo kar 55 italijanskih naravnih in kulturnih znamenitosti.

tečaj italijanščine

Firence so na Unescovem seznamu kulturne dediščine.

Italija je na prvem mestu poleg Kitajske!

Italija je s svojimi 55 naravnimi in kulturnimi znamenitostmi na samem vrhu Unescovega seznama svetovne dediščine (Lista dei patrimoni dell’umanità). Na prvem mestu ji družbo dela še Kitajska, sledijo pa jima Španija, Nemčija in Francija. Na seznamu je več krasnih italijanskih mest ter njihovih starih jeder (il centro storico).

Med mesti na seznamu so Rim, Firence, Benetke, San Gimignano, Siena, Neapelj, Verona, Mantova in še nekatera druga.

Alberobello in pravljične hiške trulli

tečaj italijanščineNa seznamu so tudi pravljične hiške v Alberobellu v italijanski regiji Puglia. Te hiške so tradicionalno grajene iz kamna (il sasso). Kamni različnih velikosti so zloženi v okroglo hiško, na vrhu pa je streha v obliki stožca (il cono). Sprva so bile namenjene kmetom (il contadino), ki so v njih živeli le občasno, kasneje pa so ljudje v njih stalno stanovali. Dandanes je Alberobello izredno priljubljen turistični kraj, trulli pa so preurejeni v bare, restavracije, trgovine …

Botanični vrt v Padovi

Botanični vrt v Padovi je najstarejši delujoči univerzitetni botanični vrt (l’orto botanico) na svetu, saj so ga ustanovili že daljnega leta 1545. Nekatere rastline, ki so danes zelo pomembne v kmetijstvu ali cvetličarstvu, so prvič gojili prav v tem vrtu. Najbolj znano drevo v njem je Goethejeva palma. Goethe je namreč med obiskom Padove prav pri tej palmi dobil velik navdih (l’ispirazione). Prav tako se lahko pohvalijo z vzhodno platano, ginkom, himalajsko cedro in številnimi drugimi vrstami. Preberite več o Padovi.

Nuragi Su Nuraxi pri Baruminiju

tečaj italijanščineNuragi so vrsta starodavnih megalitskih zgradb, ki so značilne za Sardinijo. Njihov nastanek sega v obdobje med 1900 in 730 pr. n. št. Nuragi so trdnjave iz kamna ter obrambni stolpi, ki so narejeni brez veziva. Najdenih je bilo okoli 7000, čeprav so arheologi prepričani, da jih je bilo še več. Še vedno pa niso dognali, kakšen točno je bil njihov namen. Mogoče so bili to verski templji (il tempio religioso), stanovanjski objekti, vojaške utrdbe, prebivališča vladarjev ali celo kombinacija vsega. Nuragi Su Nuraxi pri Baruminiju je bil izbran kot predstavnik vseh in vnesen na Unescov seznam svetovne dediščine.

Medičejske vile

Medičejske vile so vrsta podeželskih zgradb, ki so bile med 15. in 17. stoletjem v lasti družine Medici. Razpršene so po vsej Toskani, služile pa so različnim namenom. Z njimi so člani družine Medici kazali svojo moč (la forza) in bogastvo (la ricchezza). Bile pa so tudi letovišča za prosti čas in središča za kmetijske dejavnosti. Danes so nekatere preurejene v muzeje, druge so sedež različnih ustanov, nekatere pa so v zasebni lasti.

Tečaj italijanščine omogoča spoznavanje zanimivosti

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost za spoznavanje in odkrivanje zanimivosti o Italiji, njenih prebivalcih in kulturi.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.