Padova – staro univerzitetno mesto

Tečaj italijanščine vključuje tudi druženje ob prijetnih in zanimivih pogovorih o italijanski kulturi in njenih zgodovinskih znamenitostih. Padova, denimo, je slikovito (pittoresco) mesto z izredno bogato zgodovino.

tečaj italijanščine

Padova je čudovito mesto.

Bogata zgodovina

tečaj italijanščinePadova je prepletena z ulicami z arkadami, trgi in mostovi (il ponte), ki vodijo prek reke Bacchiglione. Velja za najstarejše mesto v severni Italiji – leta 1183 pred našim štetjem jo je ustanovil trojanski princ Antenor. Je tudi eno najbolj znanih italijanskih univerzitetnih mest (la città) poleg Bologne.

Palazzo del Bo – Univerza v Padovi

tečaj italijanščine

Foto: Didier Descouens

Univerza v Padovi, ki velja za eno najprestižnejših, je bila ustanovljena leta 1222 in je druga najstarejša še delujoča v Italiji ter peta na svetu. Najprej so tu poučevali pravo (la legge) in religijo (la religione), poznana pa je postala po raziskavah v astronomiji, medicini, naravni medicini ter bogatem botaničnem vrtu.

  • »Gledališče anatomije«

Posebnost te slavne univerze je gledališče (il teatro) anatomije. V tem lesenem gledališču, ki velja za najstarejšega, a je še vedno odlično ohranjeno, je bilo izvedenih mnogo obdukcij.

  • Kaj je tu počel Galileo Galilei?

Galileo Galilei je zagotovo eden najbolj slavnih predavateljev (il professore) na tej univerzi; v Auli Magni je predaval kar 18 let, od leta 1592 do leta 1610. Njegov kateder si lahko še vedno ogledate v sklopu organiziranega vodstva.

  • Kdo je bila prva doktorica filozofije?

Univerza v Padovi je bila prva, ki je ženski podelila doktorski naziv. Prejela ga je beneška plemkinja Elena Lucrezia Cornaro Piscopia 25. junija leta 1678. Čeprav bi ga morala dobiti za področje teologije (la teologia), ji ga kardinal kot ženski ni želel podeliti, zato ga je dobila za področje filozofije. Univerza v Padovi je bila zagotovo ena od najnaprednejših, saj je bila edina evropska univerza, ki je Judom dovolila študirati medicino že v 15. stoletju.

Botanični vrt in kraje

V botaničnem vrtu (l’orto botanico), ki je nastajal od leta 1545, raste množica zdravilnih, strupenih in eksotičnih rastlin. Osrednji del obkroža visoko zidovje, saj so v preteklosti kljub visokim kaznim z zaporom ali celo izgnanstvom pogosto kradli dragocene in redke rastline z njega. Danes vrt pomaga pri ohranjanju in raziskovanju redkih rastlin ter je uvrščen na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine.

Palazzo della Ragione

Gre za veličastno srednjeveško palačo z ogromno dvorano, okrašeno s čudovitimi freskami 12 astroloških znamenj.

Michelangelo Buonarotti, Giusta de’ Menabuoi in Giotto

  • Padova se ponaša z deli znamenitih umetnikov, denimo kipom konja, ki ga je izklesal Donatello, slavni renesančni kipar.
  • Stolnica (il duomo) je bila zaradi požarov in potresov (il terremmoto) kar šestkrat obnovljena. Zadnja verzija je narejena po načrtih Michelangela Buonarottija. Stavba je dokaj preprosta, večino obiskovalcev pa pritegne delo florentinskega umetnika Giusta de’ Menabuoija: freske na kupoli, ki prikazujejo svetnike in apostole, ki obdajajo Kristusa.
  • Ena najbolj znanih kapel pa je Scrovegni z Giottovim najpomembnejšim umetniškim delom – moder lapis lazuli na zvezdnatem stropu.

Kje lahko spijete najbolj znamenito kavo v Padovi?

tečaj italijanščine

Foto: Pietro Casetta.

Legendarna elegantna kavarna Pedrocchi caffè v bližini univerze obstaja že od leta 1772. Lahko si odpočijete v lepo dekorirani notranjosti ali pa v senci pod stebriščem. Zanimivo kavarno so obiskovali že francoski pisatelj Stendhal, britanski pesnik Byron, italijanski Nobelov nagrajenec Dario Fo … Posebnost je vroči espresso s hladno mentolovo kremo.

 

Tečaj italijanščine: obogatite svoje znanje

Tečaj italijanščine je kot nalašč tudi za spoznavanje slikovitih italijanskih krajev. Če niste prepričani, kateri tečaj italijanščine bi bil za vas najbolj primeren, se dogovorite za brezplačen umestitveni pogovor v Linguli.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.